Nyhet 2020-10-07

Frågor & svar om Operation Smile under coronakrisen

 Operation Smile Paraguay har donerat skyddsmaterial och diverse utrustning till landets hälso- och sjukvårdsmyndighet.

Hur agerar Operation Smile under coronavirusets framfart?

För att inte bidra till spridningen av viruset skickar vi sedan 6 mars inte längre volontärer till andra länder. Detta dels för att inte riskera att vi för med oss smittan till länder som i dag redan är mycket sårbara, dels för att skydda våra volontärer.

Det innebär i praktiken att våra internationella medicinska operationsuppdrag tillfälligt har pausats. Däremot har våra lokala uppdrag, med inhemska volontärer, glädjande nog så smått börjat rulla igen. Operationer görs nu bland annat i Vietnam (drygt 500 patienter bara under sommaren), Kina, Filippinerna, Malawi, Madagaskar, Venezuela, Thailand, Egypten och Marocko. Bara under september månad opererar vi drygt 800 patienter på våra lokala uppdrag. Också några av utbildningsuppdrag har kommit igång igen och våra permanenta, året runt-öppna kliniker, som hållits stängda, har även de börjat öppna igen; samtliga tre kliniker i Marocko och även vår klinik i Nicaragua. Vi följer löpande utvecklingen i samråd med våra drygt 30 programländer och all verksamhet är givetvis corona-anpassad. 

Det är inte möjligt att i dagsläget säga säkert när vi kan återuppta våra internationella operationsuppdrag, men vi följer rådande nationella riktlinjer och samarbetar med partners och myndigheter i respektive programland. Så snart det är säkert planerar vi att återuppta arbetet i fält. Vi ser samtidigt hur pandemin på många håll runt om i världen pressar sjukvården mycket hårt. För att stödja och stärka hälso- och sjukvårdssystem världen över har vi under pandemin bidragit genom att omdirigera material och medicinsk utrustning.

Kan ni ge några konkreta exempel på hur ni hjälper?

I de länder där vi är verksamma donerar vi utrustning som till exempel respiratorer och övervakningsskärmar, handskar, förkläden och ansiktsmasker. Donationer har gjorts av Operation Smile lokalt i bland annat Bolivia, Ghana, Guatemala, Honduras, Italien, Mexiko, Marocko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Sydafrika och Vietnam. Med hjälp av två av våra samarbetspartners har vi också kunnat leverera 100 syrekoncentratorer och 200 oximetrar, som mäter blodets syremättnad, till sjukhus i åtta afrikanska länder.

Operation Smile Ghana har donerat skyddsmaterial till flera lokala sjukhus.

I flera länder erbjuder vi en ny typ av stöd, när psykologer och logopeder ger digitala konsultationer. I Nicaragua erbjuder våra logopeder konsultationer via Facebook för patienter som har tillgång till internet, och via telefon för övriga. Också i Colombia arbetar man med språkträning online. Här laddar logopederna på Operation Smile Colombia upp videor på sin Youtube-kanal med övningar och aktiviteter som barnen kan göra medan de hålls isolerade hemma under pandemin. Ett arbete pågår för att dra igång liknande online-konsultationer i flera av våra programländer i Latinamerika och Karibien.

Vilka uppdrag påverkas?

Alla våra stora internationella uppdrag, där volontärer från en rad länder vanligtvis medverkar, är framflyttade. När krisen pågick som värst kunde inte heller våra mindre, lokala uppdrag, med inhemska volontärer, genomföras. Redan i slutet av maj genomfördes dock operationer i Vietnam igen och glädjande nog är ett relativt stort antal av våra lokala uppdrag nu igång. Så många som hälften av våra totalt 6 000 medicinska volontärer världen över finns i våra programländer, där vi utför operationer, och det är alltså några av dessa volontärer som nu genomför lokala uppdrag.

Varför har ni ställt in de internationella uppdragen?

Vi vill inte riskera att sprida smittan vidare till våra patienter eller deras anhöriga och inte heller vill vi att våra volontärer blir sjuka. Vi vill inte ytterligare belasta den redan hårt tyngda sjukvården i de länder där vi verkar. Många länder har också infört reserestriktioner och förbud mot folksamlingar vilket omöjliggör genomförandet av våra operationsuppdrag.

Hur påverkas era patienter när ni just nu inte kan skicka volontärer till andra länder?

Över 4 000 av våra patienter har i dagsläget fått sina operationer uppskjutna, en siffra som växer för varje dag. Många av dem kommer med andra ord få vänta längre än de hoppats på att få en operation. Vi fortsätter att registrera dem som söker upp oss och informerar dem om läget. Våra volontärer och vår lokala personal kontaktar också, via telefonsamtal och sms, många av dem som väntar på att få en operation för att peppa dem och säga att vi inte glömmer bort dem. Det känns viktigt att förklara att vi kommer tillbaka för att ge dem en kostnadsfri operation så snart läget är säkert igen. I Guatemala ringer till exempel vår programkoordinator Claudia regelbundet igenom patientlistan och berättar att vi finns där för dem och att vi kommer att hjälpa dem lite längre fram, så fort det blir möjligt att genomföra operationer igen.

Hur klarar sig de allra minsta barnen, de som är undernärda och svaga?

Vi har även under normala omständigheter näringsprogram för de barn som är undernärda och därför inte kan få en säker operation. Nu distribuerar vi hundratals extra lådor med näringskräm till flera av våra programländer, bland annat Malawi, Ghana, Madagaskar, Etiopien, Rwanda, Guatemala, Venezuela och Nicaragua, där vi har många små patienter som akut behöver hjälp för att inte riskera att dö i väntan på att vi kan ge dem en operation. Näringskrämen (RUTF), som innehåller jordnötssmör, mjölkpulver, salt, socker och vitaminer, har visat sig vara mycket effektiv. När barnen har ökat i vikt och blivit starkare kan vi ge dem en säker operation så snart vi får genomföra medicinska uppdrag igen!

En mamma på Madagaskar ger sin pojke näringskräm (bilden tagen 2017).

Vad händer med mina gåvor?

Vi behöver fortsatt stöd från alla våra givare, egentligen mer än någonsin. Detta eftersom den här situationen inte bara drabbar befolkningar och sjukvård generellt, utan i synnerhet våra patienter som redan hör till de mest utsatta och sårbara. Det handlar om människor som i de allra flesta fall har blivit bortprioriterade redan från födseln. Deras behov kommer nu än mer i bakgrunden och deras hopp står till oss, att vi inte glömmer dem och att vi ska återvända för att ge dem en livsförändrande operation. För närvarande kan vi inte genomföra våra operationsuppdrag och vi vet inte när det blir möjligt igen, men vad vi vet är att när det väl blir det är det otroligt viktigt att vi så snabbt som möjligt kan komma ikapp och beta av den växande patientkö som denna paus tyvärr kommer att resultera i. Därför är vi helt beroende av dina gåvor. Utan dem och utan våra volontärer som åker på sin fritid för att hjälpa barn världen över kan vi inte genomföra några operationer och förändra liv.

Den svenske barnnarkosläkaren Chris Cressy på väg mot operationssalen med en liten patient på Filippinerna, under ett uppdrag med Operation Smile.

Var kan man hitta information om hur ni jobbar under coronakrisen?

Utöver informationen på denna sida kan du följa oss i våra sociala medier, som Facebook och Instagram samt prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev som mejlas ut varje månad.

Operation Smiles grundare tackar sin ”globala familj”

Vi vill dessutom dela med oss av en videohälsning från Operation Smiles grundare; plastikkirurgen Bill Magee och Kathy Magee, barnsjuksköterska och socionom. Det var detta äkta par som 1982 grundade Operation Smile. I filmen tackar de hela sin ”globala familj”; alla fantastiska volontärer och alla fantastiska givare som ju är de som gör vårt arbete möjligt. Bill säger bland annat: ”Utan er skulle vi aldrig vara där vi är i dag, och utan er kommer vi inte att kunna vara där vi behöver vara i morgon. Vi måste fortsätta smida planer för de utmaningar som väntar framöver. Vi vet att vi klarar det för att du hjälper oss, och för det kan vi inte nog tacka dig.” Se filmen genom att klicka på pilen i bildrutan!

Nästa nyhet

Nyhet

World Smile Day – en dag fylld av leenden

I dag firas World Smile Day, en dag som uppmärksammar vikten av leenden och goda gärningar! Visste du att du kan ”swisha ett leende” till någon du bryr dig om och samtidigt hjälpa ett barn?

Läs mer Sverige 2020-10-02

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Stöd Operation Smile

en åttaårig tjej tittar med nöd i blicken in i kameran

Ge en gåva

Hjälp oss att finansiera en operation för ett barn som lider av ansiktsmissbildning. En operation kan kosta så lite som 2 400 kronor. Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva

hoppfulla tvillingar efter läppspaltsoperation

Bli månadsgivare

Som månadsgivare ger du fler barn en möjlighet att leva ett värdigt liv. Beställ hem en blankett redan idag!

Bli månadsgivare

Minnesgåva

Att ge en minnesgåva är ett fint sätt att hedra någon och samtidigt hjälpa fler barn till ett nytt liv. Som tack får du ett fint gåvobevis.

Ge minnesgåva