Honduras: Året runt-öppen klinik ger familjer nytt hopp

Cintia undrade vad det var för fel på henne när hennes dotter Britany föddes med både läpp- och gomspalt. Hon hade inte sett någon tidigare med denna missbildning och heller aldrig hört talas om det.

- Jag fick inget stöd alls av min familj. De verkade inte förstå vikten av problemet. Jag kände mig väldigt ensam, berättar Cintia.

Hon bor med sina 3 år gamla tvillingsöner och Britany, i dag 10 år, i utkanten av Tegucigalpa, Honduras. Hennes make jobbar i en annan stad och kommer bara hem en gång i månaden. Cintia jobbar som gatuförsäljare av kakor. 

När Britany var fyra månader fick hon en operation för sin läppspalt på sjukhuset San Felipe i Tegucigalpa. Operationen utfördes dock inte av en plastikkirurg och stygnen gick upp kort efteråt, med ett öppet sår som resultat. Trots det förlorade familjen inte hoppet.

Britany 10 månader gammal med sin mamma Cintia före operationen på Operations Smile Honduras klinik. Foto: Angela Weedon.

- Jag fick höra talas om Operation Smile och deras specialistteam som skulle kunna utföra operationen. Vi åkte till deras klinik och de gjorde en medicinsk bedömning av Britany. När hon var tio månader gammal fick hon en ny operation.

Britany, 1 år gammal, efter operationen. Foto: Marc Ascher. 

På Operation Smiles klinik har Britany sedan dess fått ytterligare en välbehövlig operation, för sin gomspalt. Familjen tar sig dessutom dit med jämna mellanrum för att hon ska få ta del av den omfattande eftervård kliniken erbjuder. 

- Vår klinik sticker verkligen ut, eftersom vi har kompetens inom så många områden; tandvård, tandreglering, psykologi, logopedi såväl som inom pediatrik, kirurgi och narkos, berättar Jeanie Barjum, chef för Operation Smile Honduras. 

- Vi är fullbokade, men nya patienter strömmar till i princip dagligen. När vi ser svårt nedstämda patienter komma in genom dörren har vi möjlighet att omgående låta dem träffa en psykolog. Det är fantastiskt att se förändringen! De fylls med hopp när de får höra att deras barn kan få hjälp till ett nytt leende. 

Britany 9 år gammal håller en bild av sig själv innan hennes första operation av Operation Smile. Foto: Rohanna Mertens.

År 1997 utökade Operation Smile sitt medicinska program till att omfatta sex städer runt om Honduras, däribland San Pedro Sula, Santa Rosa de Copan och Tegucigalpa.Tio år senare öppnades en året runt-öppen LKG-klinik i Tegucigalpa, som inte bara erbjuder kostnadsfria operationer utan även eftervård och tandreglering. Här finns även logoped, audiolog och psykolog.

- Honduras är ett litet land med bara åtta miljoner invånare. Sedan starten för snart tjugo år sedan har vi genom våra kostnadsfria operationer bidragit till 4 000 nya leenden. Och sedan kliniken öppnade har vi tagit emot totalt 25 000 patienter. Satt i relation till att ett av 500 barn här föds med läpp- eller gomspalt är det väldigt många, menar Jeanie Barjum. 

En som kan vittna om den effekt Operation Smile haft sedan starten är chefen för San Felipe-sjukhuset, Edwin Javíer Cruz:

- Vi har samarbetat med Operation Smile i 20 år och det har verkligen varit framgångsrikt. Vi har opererat ett stort antal människor som kommit hit från hela landet.

- Den här typen av operationer är väldigt dyra inom den privata sektorn och på tok för dyra för merparten av invånarna i Honduras. Det stämmer verkligen att Operation Smile förändrar livet för människor och för hela samhällen. 

Sjukhuset står som värd när Operation Smiles internationella team är på plats i staden för att genomföra sina medicinska uppdrag. I normala fall utför inte San Felipe-sjukhuset plastikoperationer, men kirurger och övrig personal har ändå nytta av samarbetet med Operation Smile.  

- Vår personal lär sig massor och samlar på sig värdefull erfarenhet när Operation Smile är här och opererar. Denna kunskap och erfarenhet är bra för dem även när de kommer ut i andra sammanhang, om de till exempel arbetar vid privata kliniker, säger Edwin Javíer Cruz.Stephany Martínez, Operation Smile Honduras Patient Koordinator, kramar om Britany på ett av hennes besök på kliniken. Foto: Rohanna Mertens. 

På Operation Smiles klinik, granne med sjukhuset, väntar just nu ett dussintal små patienter med sina föräldrar på sin tur. Stephany Martínez är patientkoordinator och håller reda på alla hundratals patienter som står med på listan. 

- Nästan alla våra patienter är mycket fattiga. De måste resa långt för att ta sig antingen hit eller till något av de sjukhus där vi håller medicinska uppdrag. Många av dem kände tidigare inte ens till att det går att få hjälp genom kirurgi, eller vilka fördelar en operation kan ge, berättar hon.

Stephanys kollega, tandläkaren Gisela Lopez, fyller i:
- Det kan vara så att en del har hört talas om oss, men de vet inte att hjälpen är kostnadsfri. Och vi står gärna för resekostnaderna så att de som inte har råd ändå kan ta sig hit.

Gisela Lopez roll är bredare än att bara svara för den medicinska vården - och samma gäller för var och en av klinikens medicinska specialister.

-Utöver själva vården handlar det också om att visa kärlek och att tala om för barnen hur fina och vackra de är, eller kanske bara höra sig för om ett barn känner sig accepterat och inkluderat. Vi tycker givetvis att alla våra barn här är vackra! 

Gloria Vilchez är audiolog och logoped. Hon vet hur viktigt det är att föräldrarna regelbundet tar sig till kliniken.

-De här barnen behöver stimuleras. I vårt land är utbildningsnivån låg och många föräldrar vet inte att de måste stimulera och uppmuntra sina barn från tidig ålder för att de ska kunna utveckla sitt språk. De måste även öva hemma, inte bara när de kommer till oss. Vårt arbete är viktigt inte minst för att det är ett stöd för de föräldrar som behöver det.

HND_2017_Tegucigalpa_098_Britany Milany Alvarenga Espinal_After_014.jpg

Britany 10 år. Foto: Rohanna Mertens. 

För Britanys familj har kliniken haft en avgörande betydelse för hur livet skulle utvecklas. I dag går Britany i femte klass och tycker om skolan och att leka med sina kompisar. Hon drömmer om att en dag bli polis, så att hon kan hjälpa andra. Men Britany var faktiskt inte den enda i familjen vars liv förändrades genom Operation Smile Honduras. Cintia blev så inspirerad av Britanys behandling att hon nu studerar till sjuksköterska. Hon säger att hon vill ge tillbaka något av det hon fått från Operation Smile till andra och hon hoppas att en dag kunna arbeta som volontär för organisationen. Men mest av allt är hon tacksam över att hennes dotter fick sina livsförändrande operationer och att hon fortsätter att ha nytta av den behandling som hon fortfarande får på kliniken. 

- Jag är så lycklig över att hon får leva ett normalt liv. Hon skäms inte, hon har inga problem, utan hon är bara en vanlig glad flicka, säger Cintia. Om hon inte hade fått de här operationerna skulle hennes liv ha varit väldigt svårt och hon hade blivit trakasserad och mobbad. De barn på hennes skola som inte kan prata rent blir retade. Britany pratar jättebra nu och hon är frisk. Jag vill verkligen tacka Gud och Operation Smile! Utan deras hjälp skulle hon inte vara så här lycklig.


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile