Mexiko: ”De kan bli precis vad de vill”

På ett uppdrag i Puebla, Mexiko, leker tre flickor intensivt med varandra. De strålar av glädje och verkar vara varandras bästa kompisar. Det visar sig att de även är systrar; Kattis, 11 år, Maria Rosa, 8 år, och Celeste, 9 år, och de föddes alla med gomspalt. Det är inte vanligt att man stöter på en familj där alla syskon har gomspalt, så det är inte konstigt att de fångar allas uppmärksamhet här på uppdraget.

 mexico_johanna_familj.jpg

Under den obligatoriska läkarundersökningen kommer det fram att även flickornas mamma, Luz Maria, har gomspalt; en gomspalt som aldrig har lagats. Hon berättar att hon hela tiden förstått att det fanns en risk att hennes egna barn skulle födas med gomspalt, eftersom hon hört att det är genetiskt betingat, men hon trodde aldrig att alla tre döttrarna skulle vara drabbade.

Luz Maria berättar att flickorna ofta får höra av sina skolkamrater att de är korkade, eftersom de har svårt att uttala vissa ord. Som tur är har de samtidigt många vänner – och så har de ju varandra. Luz Maria tror att det är positivt att även hon har gomspalt:

-Det gör det lättare för mig att förklara att de ska ignorera de elaka kommentarerna, och det är lättare för dem eftersom de är tre och starka tillsammans.

Luz Maria försöker uppfostra sina döttrar till starka individer, och hon vill att de ska förstå att de kan bli precis vad de vill.

-Jag berättar för dem varje dag att de är speciella och perfekta precis som de är.

Vid slutet av dagen visar det sig att ingen av familjemedlemmarna kommer att få en operation. Deras gomspalter är relativt små och flickorna så pass gamla att en operation troligen inte skulle hjälpa särskilt mycket. Men Operation Smile lämnar dem inte i sticket, utan de ska i stället få kontakt med en logoped, som kommer att hjälpa dem med övningar för att de ska komma till rätta med sina uttalssvårigheter. Det är inte alla gånger de sökande blir bäst hjälpta genom just en operation, utan ibland kan det behövas hjälp av annat slag, och därför har Operation Smile volontärer av en rad olika professioner, där logopederna för många spelar en avgörande roll.

För Luz Maria har mötet med de medicinska volontärerna trots allt gjort en enorm skillnad och det är en lycklig mamma som lämnar uppdraget efter att ha givit flera av volontärerna en lång och varm kram.


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile