Nicaragua: Vård för en ljusare framtid – berättelsen om Iris, del 2  


Det är fortfarande tidig morgon när Operation Smiles team med medicinska specialister anländer till sjukhuset för att förbereda dagens två operationer. Iris är en av dagens patienter. I en säng på den preoperativa avdelningen ligger Iris med ansiktet nedborrat i kudden och vill inte prata med någon.

– Hon är nervös och rädd eftersom det är första gången hon är på sjukhus och ska opereras, förklarar Sandra, Iris mamma, som sitter på sängen bredvid sin dotter.

– Jag ber till Gud att allt ska gå bra och att hon kommer att må bättre efteråt. Hon är vacker som hon är, men jag tror att hon kommer att bli lyckligare när det här är över, säger Sandra, och stryker försiktigt sin dotters hår.

Det är snart dags för Iris operation och Maria José Chevéz, psykologen som hon träffade på kliniken häromdagen, finns på plats för att lugna henne. De går till operationsrummet tillsammans och sätter sig på bänken en stund, skojar och pratar.

NIC_2017_Managua_001_Iris Suyapa Barrera Rivera_Before_021_web.jpgIris och psykolog Maria José Chevéz innan operation. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Så kommer Rodrigo Cabrera, plastikkirurg och medicinskt ansvarig för Operation Smile Nicaragua ut för att hälsa. Han har på sig en kirurgrock och en operationsmössa med ett Stålmannen-emblem.

– Hej min ängel! Hej mamma, säger han, och lägger sin hand på papperet som Iris ritar på och låter henne följa handens form med en krita. Han skojar lite med dem och får alla att skratta.

Så har det blivit dags. Kirurgen tar Iris i handen och tillsammans går de mot operationsrummet, medan Sandra blir kvar med sina tankar och sina böner.

– Jag har väntat på det här sedan hon var bebis. Ända sedan jag kom i kontakt med Operation Smile för några månader sedan, har vi blivit så väl omhändertagna. Alla har varit otroligt snälla och välkomnande och jag är så lycklig att det äntligen är dags.

NIC_2017_Managua_001_Iris Suyapa Barrera Rivera_OR_001_web.jpgIris, i operationssalen bara några minuter innan hon kommer att få sin livsförändrande operation. Foto: Jörgen Hildebrandt. 

Medan narkosläkaren tar hand om Iris och låter henne andas lugnt i masken, förklarar Rodrigo hur Iris fall påminner om så många andra barns i det här landet.

– Hon borde ha fått en operation för elva år sedan. Men Iris är ett typiskt exempel på vad som händer i ett land där många patienter är födda på landsbygden, utan tillgång till vare sig sjukvård eller läkare. Det är svårt för dem att få behandling i tid.

– Operation Smile har hur som helst gjort sig ett namn här i Nicaragua. Vi har blivit en klinik dit andra hänvisar patienter för behandling av läpp-käk-gomspalt och är numer väletablerade, säger Rodrigo.

– Nästa steg är att utöka vår service till en nationell och en regional nivå, och med regional menar jag hela Centralamerika. På så sätt kan Nicaragua fungera som ett referenscentrum för hela Centralamerika, inte bara för barn med spalt, utan för barn födda med olika slags missbildningar på kranium och ansikte. Detta kommer att bli möjligt tack vare det samarbete vi har med Nicaraguas regering, där de har slagit upp portarna till sina sjukhus, tillägger Rodrigo, innan han sätter på sig sin steriliserade rock och sina handskar och påbörjar proceduren med att försiktigt sammanfoga delarna av Iris läpp.

NIC_2017_Managua_001_Iris Suyapa Barrera Rivera_OR_003_web.jpgPlastikkirurg Rodrigo Cabrera, medicinskt ansvarig för Operation Smile Nicaragua, utför Iris läppspaltsoperation. Foto: Jörgen Hildebrandt.

En timme senare har stunden kommit när Sandra ska få se sin dotter för första gången efter operationen. När Rodrigo bär in Iris till uppvakningssalen, där mamma väntar, kan Sandra inte hålla tårarna tillbaka. Hon gråter öppet, kramar sin dotter och pratar kärleksfullt med henne.

– Tack gode Gud att allt gick bra, min älskling. Du kan slappna av och vila nu. Jag gråter för att jag vill tacka Gud och alla andra som har hjälpt dig.

Även en tårfylld Maria är med under den känslomässiga stunden:
 – Nu kommer Iris att kunna återvända hem till sin by och känna sig som och se ut som alla andra barn i byn. Hon kommer att ha fått en stärkt självkänsla och med tiden kommer hon förmodligen att komma över sin blyghet och våga ta för sig mer av livet. 

NIC_2017_Managua_001_Iris Suyapa Barrera Rivera_Post_007_web.jpgFull av känslor, Sandra ser Iris nya leende för första gången efter operationen. Foto: Jörgen Hildebrandt.

 


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile