Samarbetsprojekt i Nicaragua: Säker kirurgi åt folket, del 1


En enmotorig Cessna 208 Caravan, fylld till bristningsgränsen med passagerare såväl som med bagage, glider fram genom molnen, bort från staden Managuas larm och oväsen; siktet inställt på Nicaraguas nordöstra delar. Snart har Lake Managua, med sina karaktäristiska vulkaner som fond, försvunnit i fjärran och lämnat plats för mjuka kullar, floder, skogar och en och annan by omgiven av fält.

Efter en timme i luften går det lilla propellerplanet ner för landning på en smal grusremsa mitt inne i staden Bonanza. Vi befinner oss i landets gruvtriangel, en avlägsen plats på landsbygden, känd för sina rika mineraltillgångar. Två andra städer utgör triangelns övriga hörn; Siuna i söder och Rosita i väst. Här driver Operation Smile och Nicaraguas hälsominister ett pilotprojekt tillsammans, Cirurgía Para El PuebloKirurgi åt folket, i samarbete med de största sjukhusen i respektive stad.

Genom sitt samarbete strävar Operation Smile och hälsoministern efter att förbättra den kirurgiska infrastrukturen på sjukhusen och sprida kunskap om medfödda, men behandlingsbara, defekter till traktens invånare.

NIC_2017_Surgery for the People_Before_111_web.jpgPatienter och familjer väntar på undersökning vid sjukhuset 
Primario Esteban Jaenz Serrano in Bonanza, Nicaragua. Foto: Jörgen Hildebrandt.

- Bakgrunden är det rådande världsläget, där fler människor dör av kirurgiskt behandlingsbara defekter än av HIV, malaria och tuberkolos tillsammans, förklarar Jordan Swanson, amerikansk plastikkirurg, tillika chef för kirurgisk innovation och specialprogram på Operation Smile Nicaragua, och den som leder projektet. 

Enligt Jordan är kirurgi åt folket just jämt vad allting handlar om:

- De senaste 50 åren har Nicaragua haft ett ganska turbulent politiskt skeende, och det var folk på landbygden som drog igång sandinistpartiet. Sedan de kom till makten för över 30 år sedan har regeringen haft ett djupt åtagande gentemot just landsbygdsbefolkningen, och en del av detta handlar om att de ska ha tillgång till fungerande vård.

NIC_2017_Surgery for the People_Before_130_web.jpgAllmänkirurgerna José Silva och Tyrone Valle med en patient på
sjukhuset Carlos Centeno in Siuna, Nicaragua. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Utmärkt tillfälle starta samarbete med regeringen
Allt började när Jordan och några kollegor på Operation Smile för några år sedan reste till Nicaraguas ”gruvtriangel” för att leta efter personer med obehandlad spalt. Här bor många väldigt långt ifrån tätbebyggelse, med flera timmars resväg till fot eller häst för att nå närmaste huvudväg, följt av en timmes bussresa för att nå närmaste sjukhus. Operation Smiles team lärde känna kirurgerna och narkosläkarna på sjukhusen och insåg hur engagerade och skickliga de var, trots mycket begränsade resurser.

– Det var ett utmärkt tillfälle att starta ett samarbete med regeringen för att tillsammans komma underfund med hur vi skulle kunna skapa tillgång till säker kirurgi även i ett område som detta, säger Jordan. Många ser oss som en organisation som enbart tar hand om barn med läpp-käk-gomspalt, men man kan även se Operation Smile som en organisation som tillhandahåller kirurgisk vård av väldigt hög kvalitet. Vi har drygt 35 års erfarenhet av hur vi ska uppnå hög effekt av vårt arbete och få goda resultat.

NIC_2017_Surgery for the People_Before_179_web.jpgPatienter och familjer väntar i kö utanför sjukhuset Carlos Centeno in Siuna, Nicaragua. Foto: Jörgen Hildebrandt.

I städerna här får bara 20 procent den operation de behöver
Genom projektet kan Operation Smile spela en viktig roll för folkhälsan. För några år sedan visade en undersökning om kirurgi globalt sett att över hälften av jordens befolkning saknar tillgång till säker och prisvärd kirurgi när de har behov av det. Det kan handla om kvinnor som förblöder i samband med förlossningar, brännskador, tumörer eller att man fötts med en missbildning som just läpp-käk-gomspalt. Mer än 143 miljoner kirurgiska ingrepp behöver genomföras, främst i låg- och medelinkomstländer så som Nicaragua, för att rädda liv och avhjälpa och förhindra förekomsten av funktionsnedsättningar – omkring 5 000 ingrepp per 100 000 invånare. 

- I städer som Siuna och Bonanza får bara cirka 20 procent av befolkningen den operation de behöver, berättar Jordan. Många hänvisas i stället till något av sjukhusen i huvudstaden, vilket innebär en tuff resa som de flesta inte klarar av.

- Frågan är hur vi ska lyckas nå alla andra patienter som har behov av kirurgi. Det handlar om utbildning, om utrustning och om förnödenheter. Dessutom handlar det om hur vi kan etablera en bra kontakt med patienter och lokalsamhällen och om hur uppföljningar görs.

Detta var del 1 av 2 där vi berättar om Operation Smiles samarbetsprojekt i Nicaragua. I nästa del: Bristen på operationsutrustning, operationssalar och personal gör att inställda operationer är vardagsmat. Missa inte del 2!


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile