Samarbetsprojekt i Nicaragua: Säker kirurgi åt folket, del 2


På sjukhuset Esteban Jaenz Serrano i Bonanza är problemen påtagliga. Trots att sjukhuset renoverades för inte allt för länge sedan har sjukhusdirektören Maria Isabel Flores Johnson en lång lista över saker som saknas – varav en är att man behöver öppna ytterligare en operationssal.

I första delen berättade vi om bakgrunden till Cirurgía Para El Pueblo – Kirurgi åt folket, ett projekt som Operation Smile driver tillsammans med Nicaraguas regering. I del 2 berättar vi mer om hur de två inblandade sjukhusens största utmaningar ser ut.

Med bara en sal, som är fallet i dag, måste man ständigt ställa in operationer för att i stället ta hand om akutfall som kommer in. Det gör att patienter måste vänta i dagar, ibland veckor, på att få sin operation. Det här är dyrbar tid för många patienter och något som kan orsaka både stress och stora ekonomiska problem för patienten och hens familj. Bristen på personal är ett stort problem, och mest akut är behovet av en narkosläkare.

- Vi har inte kunnat anställa någon eftersom det inte funnits en enda som efter sin examen har velat bosätta sig här, säger Maria. De vill ha högre lön, bättre villkor och fler förmåner.

En enda som klarar att lägga narkos
Yadive Ríos är narkostekniker och den enda på sjukhuset som klarar av att lägga narkos. Även hon har dock stora begränsningar.

- Jag kan inte lägga narkos på barn eller äldre, så om vi till exempel har en 80-årig patient måste vi hänvisa hen till ett annat sjukhus. Det kan innebära en resa på nästan 40 mil, till Managua, för att få en operation.

Att Yadive är ensam i sin roll betyder även att de dagar hon inte är på plats, vid till exempel sjukdom eller semester, blir det inga operationer.

- Jag är den enda som kan lägga narkos och de behöver mig. Det gör att jag frågar mig själv en extra gång hur sjuk jag egentligen är på en skala 1-10, och går till jobbet även om jag har feber eller influensa. Men jag är inte den enda på sjukhuset som gör sådana uppoffringar. Vi är ett litet sjukhus och antalet invånare har ökat de senaste åren, så det kan vara väldigt mycket att göra.

Yadive visar operationssalen, där hela vattenledningssystemet väntar på att bytas ut mot ett modernare. Det blir det första renoveringsprojektet inom Kirurgi åt folket och delfinansieras av ett lokalt gruvbolag. Yaldive vrider, med ena handen, på kranen och visar hur det vatten som kirurgerna inför varje operation tvättar händerna i ser ut. I moderna operationssalar styr läkarna kranarna med knän eller fötter för att händerna ska vara fortsatt sterila. Här är läget värre än så; vattnet som rinner är brunt och lerblandat.

- Problemet med vårt vatten är inte bara att det är ohälsosamt och odrickbart, utan också att det emellanåt inte finns något vatten överhuvudtaget, berättar Yadive. Eftersom det kommer direkt från floden har det inte renats i vattenverket och ibland är det så lerigt att det täpper till hela systemet.

NIC_2017_Surgery for the People_Before_127_web.jpgNarkostekniker Yadive Ríos, den enda kvalificerade att utföra narkos på sjukhuset Primario Esteban Jaenz Serrano i Bonanza, Nicaragua. Foto: Jörgen Hildebrandt.

Inställda operationer vardagsmat
På sjukhuset Carlos Centeno i Siuna är situationen lika illa. Bristen på operationsutrustning, operationssalar och personal gör inställda operationer till vardagsmat. Patienter som har rest i dagar har ofta ingenstans att ta vägen på grund av att det saknas sängar och avdelningar. Många har dessutom akuta sjukdomar som nu hotar deras liv, eftersom de inte känt till att en operation hade kunnat hjälpa dem tidigare.

– Om någon struntar i att de har en inflammerad blindtarm, i tron att det är en parasit, kommer hen att dö, utan att det är någons fel, men det sker ändå på grund av bristande kunskap, säger Tyrone Valle, allmänkirurg på sjukhuset.

Tyrone är oerhört exalterad över projektet och den utbildning och medvetenhet det kommer att innebära för sjukhuspersonalen och för samhället i stort. Till exempel håller man på att ta fram en manual som beskriver de vanligaste operabla sjukdomarna. Manualerna kommer att finnas på lokala hälsokliniker i avlägsna byar så att människorna där ska kunna få information om vad de lider av och förstå att det är något som går att lösa med en operation – bara de uppsöker sjukhus så snart de känner av symptomen.

- När jag kom hit för 20 år sedan var vi 20 anställda. På den tiden pågick ännu väpnade konflikter i de här delarna av landet och många patienter hade skottskador i mage och bröst, eller stickskador från knivar efter bråk om mark, berättar Tyrone. Nu är vi närmare 200 anställda och det råder fred, så orsakerna bakom dödsfallen är andra. Vi får inte in så många sårskador, utan i stället handlar det om sjukdomar som går att bota med medicin eller genom ett kirurgiskt ingrepp. Det här projektet kan verkligen hjälpa människor, inte minst genom att det sprider budskapet om att vi ofta kan behandla dem, bara de kommer till oss i tid.

NIC_2017_Surgery for the People_Before_199_web.jpg

Allmänkirurgerna José Silva och Tyrone Valle med en patient på sjukhuset Carlos Centeno in Siuna, Nicaragua. Foto: Jörgen Hildebrandt.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile