Ghana: Nu ser Filicia en ljus framtid för sin son

 GHA_2016_Tamale_143_Michael_Before_001_web.jpgFoto: Ahmed Ebrahim

All oro gjorde att Filicia låg sömnlös på nätterna. Hon vred sig fram och tillbaka och kunde inte släppa tankarna på hur hon skulle lyckas hitta en lösning för att hennes bebis, Michael, skulle kunna få en operation för sin läppspalt. När han nu, vid 9 månaders ålder, kom till Operation Smiles medicinska uppdrag för första gången, var han undernärd eftersom han på grund av sin missbildning hade svårt att få i sig mat.

Operation Smiles medicinska volontärer gjorde bedömningen att en operation skulle vara för riskabel och var därför tvungna att avvisa honom. Filicia blev förkrossad av beskedet och det blev inte bättre när hon och sonen väl återvänt hem. De andra byborna var elaka och några sa åt henne att hon skulle få ett bättre liv om hon lämnade Michael att dö på soptippen.

Råd och uppmuntran dygnet runt
Under sina sömnlösa nätter fanns det ändå två saker som hon fann hon tröst i; dels att Michael skulle få en ny chans till operation på nästa medicinska uppdrag, dels att hon kunde ringa patientkoordinatorn för Operation Smile Ghana, Clement Ofosuhemeng, för att få råd och uppmuntran, vilken tid som helst på dygnet.

Även om Filicias hjärta brast när hon såg sin nyfödda bebis läppspalt kände hon en gränslös kärlek till sitt barn. Hon visste att man med en operation skulle kunna rekonstruera Michaels läpp, men hon hade inte råd med bussbiljetten till sjukhuset, än mindre med kostnaden för en operation.

– Jag grät varje dag och visste inte vad jag skulle göra.

Strax efter att Michael föddes hade pappan övergivit den lilla familjen. De flesta invånarna i Filicias by undvek henne och sonen, och sa elaka saker om dem. Inte ens hennes närmaste familj stöttade henne. Hon hade bara en enda vän, Cynthia, som inte svek henne.

I många byar i Ghana hör det sociala stigma som uppstår i samband med spalt ihop med vidskepelse. De flesta bybor tror att personer som föds med spalt har förbannats av onda andar och vet inte att det i själva verket handlar om en missbildning som inträffar under fosterstadiet och som går att åtgärda.

Näringsprogram gjorde Michael friskare
Tack och lov dröjde det inte länge efter det att Michael fötts till dess att Felicia hörde talas om Operation Smile. En amerikan som besökte hennes hyresvärd när Michael var nyfödd, berättade om organisationen och dess arbete i Ghana.

Undernäring är ett vanligt problem i Ghana, och det som ofta hindrar barn från att få en operation redan som bebisar. Eftersom undernäring var skälet till att Michael inte kunde få en operation den första gången, fick Felicia noggranna instruktioner från de volontärer som är med och driver Operation Smiles Ghanas näringsprogram, om hur hon skulle mata Michael på rätt sätt. Under de sex månaderna fram till Operation Smiles nästa medicinska uppdrag i Tamale, följde Filicia instruktionerna noggrant och Michael mådde allt bättre. När tiden var inne bekostade och arrangerade Operation Smile Ghana Filicias och Michaels nio timmar långa bussresa in till storstaden.

Starka känslor av förväntan
Precis som ett halvår tidigare fick Michael en genomgående hälsoundersökning. Den här gången ansåg Operation Smiles medicinska volontärer att han var frisk nog för att få en operation. Än en gång överväldigades Filicia av starka känslor, men den här gången var det känslor av förväntan, inte av sorg.

När Operation Smiles volontärer på en knapp timme opererade Michaels läppspalt satte det punkt för 15 månader av oro och förtvivlan. När Filicia såg sin sons nya leende för första gången både grät hon av glädje och jublade.

GHA_2016_Tamale_143_Michael_Post_002_1.jpgFoto: Ahmed Ebrahim

 

GHA_2016_Tamale_143_Michael_Post_001_web.jpgFoto: Ahmed Ebrahim

Hon sa att hon förväntade sig att de bybor som undvikit och förolämpat henne och hennes familj nu skulle skämmas när Michael återvände hem. Viktigare ändå är att hon förutspår en ljus framtid för sin son. Hennes dröm är att han ska blomstra i skolan och en dag bli läkare, så att han kan hjälpa människor precis som Operation Smiles medicinska volontärer har hjälpt honom.

Med en ny känsla av hoppfullhet tänker Filica tillbaka på sina ensamma dagar och nätter efter det första medicinska uppdraget, och på Clement, Operation Smiles patientkoordinator, som spelade en så viktig roll när det gällde att få rätt vård för Michael.

– Tack Clement, för att du svarade på mina samtal när som helst under dagen och mitt i natten. Och för att du sa åt mig att fortsätta och aldrig ge upp. Det var dina uppmuntrande ord som hela tiden fick mig att fortsätta kämpa!

GHA_2016_Tamale_143_Michael_Post_003_web.jpgFoto: Ahmed Ebrahim


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile