Filippinerna: Kärlek i överflöd 

Remedios sköter tvätten med dottern Hazel på ena armen. Hon hänger blöta kläder på tork på en tvättlina mellan två små hus i byn där de bor. Byn ligger på den filippinska ön Bantayan – en ö omgiven av underbara vita stränder och rena paradiset för turister innan tyfonen Yolanda förstörde nästan alla byggnader i november 2013. 

Trots att det gått flera år sedan stormen drog in, kämpar man fortfarande för att återfå sitt forna anseende som ett tropiskt semestermål. Många av de cirka 125 000 invånarna lever av fiske och jordbruk, men i tyfonen Jolandas efterdyningar har ojämna och låga inkomster gjort det dagliga livet svårt.

Här bor Bhoniemae Alolod Malaga, själv född på Bantayan och väl bekant med öns invånare. Hon och hennes man Kristian driver sedan några år en liten ideell organisation, Abounding in Love, som tillhandahåller transporter, boende, näringsriktig mat och hälsokontroller för att möjliggöra för fattiga läpp-käk-gomspaltspatienter att ta sig till fastlandet och få en kostnadsfri, säker operation av en organisation som Operation Smile. Många av patienterna är undernärda och märkta av andra sjukdomar.

PHL_2016_Cebu_Bhoniemae Malaga_012.jpgFoto: Jörgen Hildebrandt

En av dessa patienter är lilla Hazel, som yngst i en syskonskara om nio barn föddes med läpp-käk-gomspalt. Hazels pappa är fiskare, medan hennes mamma Remedios är hemma och tar hand om den stora familjen, men ibland tjänar hon extra pengar genom att tvätta åt grannar. Familjen tjänar mindre än sex dollar om dagen och skulle aldrig kunna betala för transporten till sjukhuset i Cebu City – några timmars resväg bort med färja och buss – än mindre för den spaltoperation deras dotter så väl behöver.

Blev rörd av baby Sams öde
Abounding In Love (Kärlek i överflöd) startade sin verksamhet i slutet av 2011, när den amerikanske affärsmannen Arlen Van Os fick se ett foto av en ledsen äldre kvinna med sitt barnbarn Sam - som led av läppspalt - i famnen. Van Os fick veta att det inte fanns några möjligheter för Sam att få en kostnadsfri operation av Operation Smile eller någon annan hjälporganisation, eftersom familjen inte hade råd med resan från Bantayan till Cebu City på fastlandet.

Van Os hade förälskat sig i Filippinerna och dess befolkning i samband med en affärsresa. Tillsammans med sin son och sin filippinska svärdotter grundade han för sju år sedan ett webbdesignföretag i Cebu City och började i samband med det organisera årliga julfester för barn och familjer. Det var vid julfesten 2011 som Van Os rördes så av baby Sams öde att han bestämde sig för att betala för mat, boende och transport för Sam och hans familj till Cebu City. Han anställde Bhoniemae och en manager för att administrera det behjärtansvärda projektet.

Snart fick Sam sin operation och efter det dröjde det inte länge förrän de hittade ytterligare en patient – tonåringen Rosalie – som de bestämde sig för att hjälpa på samma sätt.

PHL_2016_Cebu_Bhoniemae Malaga_003.jpgFoto: Jörgen Hildebrandt

Ett avgörande möte
När tyfonen drabbade Bantayan hjälpte Abounding in Love 21 barn och deras familjer vars hus blivit helt förstörda eller kraftigt skadade. Abounding in Love skickade mat och vatten och organiserade sedan återuppbyggnaden av 16 hem. Sju månader efter att arbetet var klart mötte och assisterade Abounding in Love Operation Smiles team under ett medicinskt uppdrag i Cebu City. Mötet blev avgörande för den relativt nybildade välgörenhetsorganisationen. 

– Vi bestämde oss för att stänga vår webbyrå och låta vår lilla men mycket kompetenta personalstyrka arbeta med Abounding in Love på heltid, berättar Van Os.

Fram till i dag har de hjälpt 333 barn till mer än 340 operationer.  Med hjälp av Bhoniemae och Kristian hoppas Abounding in Love nå ännu längre ut till avlägsna delar av Filippinerna.

PHL_2016_Cebu_Bhoniemae Malaga_010.jpgFoto: Jörgen Hildebrandt

När Hazel och hennes mamma anländer till Operation Smiles medicinska uppdrag i Cebu, väntar redan över 120 patienter och deras familjer på den obligatoriska hälsoundersökning som avgör vilka patienter som är tillräckligt friska för att genomgå en operation. Bhoniemae och Kristian har fullt upp med att hjälpa de 56 familjer som de haft med sig från Bantayan och några andra närliggande öar, och svara på alla deras frågor. För många av dem är det första gången de besöker storstaden.

– De kommer från jordbruksområden och många är rädda för att komma hit. Det är en stor stad och de känner inte till omgivningarna, säger Bhoniemae. De tror att de kanske kommer att bli lurade eller utsatta för brott. Ibland måste vi övertyga dem om att vi menar väl. De har hört talas om illegal organhandel och trafficking och är rädda att det skulle kunna hända deras barn.

De är våra armar och ben
Operation Smiles volontär Cherry Librojo, plastikkirurg från Manilla, förklarar hur viktiga lokala organisationer som Abounding in Love är.

– De är våra ögon och öron närmast marken. De känner till kulturen och människornas kynne och förstår dem på så sätt mycket bättre. Operation Smiles medicinska volontärer är främlingar för dem, även jag som är filippinska. Vi kommer hit och utför operationer, men det är mer komplext än så. Det finns små nyanser som man måste känna till, sådant som överbryggar gapet mellan oss. Det är väldigt viktigt, för vi är måhända huvudet, men de är våra armar och ben.

Hazel är en av de 105 patienter som får en operation på det här uppdraget, medan ett annat av de barn som Abounding in Love haft med sig får sin operation inställd på grund av hög feber. Barnets mamma kommer gråtandes till Bhoniemae och söker råd. Det här är andra gången som hennes barn inte får någon operation. Första gången var babyn för liten.

– Snälla, ge inte upp hoppet, tröstar Bhoniemae den unga mamman. Operation Smile kommer tillbaka om ett par månader och då finns en ny möjlighet till operation.

I operationssalen en trappa ned får Remedios äntligen se Hazel efter hennes operation. Tårar av tacksamhet och lycka rinner ned för kinderna samtidigt som hon lyfter upp sin baby i famnen.

– Jag är så tacksam. Utan er skulle mitt barn aldrig ha fått den här operationen. 

PHL_2016_Cebu_Bhoniemae Malaga_006.jpgFoto: Jörgen Hildebrandt

 


 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile