Filippinerna: "Jag skämdes aldrig över Shaina”

När Rowena var gravid i sjunde månaden föll hon ur en hammock och hon tror att det var därför som hennes nu ett år gamla dotter Shaina två månader senare föddes med läppspalt.

– Jag var så ledsen för min dotters skull. Ibland grät jag och jag kände att det var mitt fel att detta drabbat henne.

Shaina före.jpeg

Genom sin moster, som arbetar inom kyrkan, fick Rowena och hennes man höra talas om Operation Smile. De fick informationen på en fredag – och redan nästkommande vecka skulle det medicinska uppdraget inledas.

– Aldrig att jag hade kunnat tro att det skulle gå att få en operation helt gratis, säger Rowena.

Familjen bor ensligt, långt ifrån närmaste stad, och hade det inte varit för mostern hade de troligtvis aldrig fått höra talas om Operation Smile. Innan dottern föddes hade Rowena sett några personer med väldigt kraftiga läpp-, käk- och gomspalter, där hela läppen var förvriden, men aldrig någon liten, enkelsidig läppspalt, som Shainas.

Rowena tog bussen från Cotabato City med sin lilla dotter, en resa på åtta timmar, och kom sedan fram till uppdraget i staden Davao. Rowena blev väldigt förvånad av att på ett och samma ställe se så många barn med ansiktsmissbildningar liknande Shainas.

– Jag blev ledsen när jag såg att det finns så många barn med läppspalt, men samtidigt kände jag mig lättad när jag insåg att min flicka inte är ensam om att gå igenom detta.

I grannskapet hemma var Shaina det enda barnet med läppspalt. Trots det skämdes Rowena inte över henne och hon gjorde inga försök att gömma undan sitt barn.

– Jag har alltid varit stolt över min dotter, förklarar Rowena.

Shaina kan inte prata ännu, bara säga “mamma” och “pappa“. Hon tror att hon kommit hit till sjukhuset bara för att leka en stund. När Shainas namn finns med på listan över patienter som ska få en operation blir Rowena väldigt lättad. Även om Shaina själv ännu inte inser vikten av att hon nu ska få hjälp, förstår Rowena desto bättre; nu kan hon och maken se framtiden an med en helt ny tillförsikt. Dessutom tillåter operationen Rowena att äntligen släppa tanken på att dotterns kluvna läpp i grunden är hennes fel.

Rowena vet knappt till sig av lycka när hon efter en endast 40 minuter lång operation får ta emot sin dotter på uppvaket.

– Hon är så fin! Det ska bli väldigt spännande att se hur hon ser ut när allt har läkt helt, säger Rowena, ler stort och förklarar i samma andetag att hon är väldigt tacksam gentemot Operation Smile som gjort detta möjligt.

Efter en natt med sjuksköterskor som vakar över Shaina får mor och dotter lämna sjukhuset.

– Jag älskar min dotter, med eller utan spalt, men nu slipper hon bli retad eftersom hon har fått gå igenom denna förvandling!

Shaina efter.jpg


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile