Rwanda: Elaine om tre unga hjältar!

Elaine Olofsson, till vardags sjuksköterska inom ambulanssjukvården i Stockholm och en av Operation Smile Sveriges drygt 200 makalösa volontärer, har precis varit på uppdrag i Rwanda. När uppdraget var över åkte Elaine dock inte hem till Sverige igen. I stället valde hon att åka raka vägen till Etiopen för att medverka på ännu ett uppdrag – och dit är hon på väg i skrivande stund. Vad säger man om en sådan insats?

volontar_elaine_1.jpegElaine Olofsson, sjuksköterska och volontär, med treårige Amani, som behandlades för svåra brännskador på händerna efter att ha bränt sig på kokande vatten.

För värdefull kompetens vidare
Båda dessa uppdrag var så kallade utbildningsuppdrag. Det innebär att våra volontärer parallellt med uppdraget vidareutbildar lokal sjukvårdspersonal. I Rwanda var det fokus på kirurger som utbildades för att kunna klara vissa ingrepp i väntan på att fler plastikkirurger utbildas i landet*. Syftet är att stärka den inhemska sjukvården och ge länderna bättre förutsättningar för att själva ta hand om framtida patienter. Under utbildningsuppdragen opereras inte lika många patienter som på ett vanligt uppdrag, men i stället förs värdefull kompetens vidare, vilket på lång sikt gagnar alla. Vilken typ av operationer som görs kan också variera; från att i princip uteslutande operera läpp-käk-gomspalt får kirurgerna på utbildningsuppdragen även ta hand om ett stort antal brännskador. Tyvärr är brännskador vanliga bland barn, då det händer många olyckor både i samband med kontrollerad eldning och vid olika typer av eldsvådor.

Tre unga hjältar
Elaine berättar om tre tappra killar hon minns lite extra från Rwanda: En var treårige Amani, som fått en svår brännskada på ena handen efter att ha skållat sig på kokhett vatten. Han fick stanna på sjukhuset i en vecka tillsammans med sin mamma och sin lillasyster. 

Två andra pojkar, Aimeeoch Ganza, båda sju år, kom in med allvarliga brännskador på cirka 60 procent av kroppsytan. Aimee trillade för tre månader sedan in i en eld när han lekte, medan Ganza sprang över ett fält som just brunnit, utan att veta att det fortfarande brann i marken. 

- Tanken på den smärta de här killarna måste ha utstått. Det är ett under att de ens överlevt, säger Elaine.

- Många kallar oss volontärer hjältar, men jag vet vilka som är mina hjältar. Att efter smärta, operationer och långa sjukhusvistelser fortfarande hålla humöret uppe och vara tacksamma mot oss och det vi gör… För mig är de hjältar!

Båda pojkarna fick stanna på sjukhuset i två veckor, Aimee i sällskap med sin pappa och Ganza med sin mamma. De var väldigt sugna på att snart få börja skolan igen, även om det kan bli lite svårigheter i och med den långa sjukhusvistelsen. 

- Föräldrarna hjälpte dem så gott de kunde och vi ordnade även lite ”skola” på avdelningen. Tänk vad man kan göra fast man inte pratar samma språk, avslutar Elaine och sammanfattar tiden i Rwanda:

- Uppdraget var fantastiskt! 

volontar_elaine_2.jpegEzeckiel, en av de lokala sjuksköterskorna, med en liten flicka i famnen som fick en operation för sin dubbla läppspalt. 


*
Uppdraget i Rwanda var ett utbildningsuppdrag (Surgical rotation), med syfte att utbilda lokala kirurger för att de själva ska kunna utföra vissa typer av plastikoperationer. I Rwanda finns endast två(!) specialister inom plastikkirurgi; detta i ett land med 12 miljoner invånare. De hinner inte med alla patienter, varför Operation Smile regelbundet finns på plats dels för att operera, dels för att vidareutbilda kirurger, narkosläkare och sjuksköterskor. Glädjande nog tilldelades Operation Smile hösten 2018 ett extra bidrag av Svenska Postkodlotteriet, på hela 5 miljoner kronor, öronmärkta just för att utbilda fler plastikkirurger i Rwanda. Denna utbildning planeras det nu för fullt för och den kommer igång på allvar hösten 2019.
 

Med ditt stöd kan Elaine och våra andra volontärer åka ut på ännu fler uppdrag för att hjälpa fler barn till ett nytt liv. Ge din gåva redan idag!

button_engangsgava.png


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile