"Kul att se den omedelbara skillnad operationerna medför"

- Operation Smile jobbar för en bra sak och med en spännande patientgrupp. Sedan är det bra att det är ganska korta uppdrag, så att man kan vara ledig från ordinarie jobb utan problem, säger Inga Lisa Axman Sara.

Inga Lisa Axman Sara, till vardags anestesisjuksköterska på Centraloperationpå Östersunds sjukhus, var nyligen på sitt allra första uppdrag för Operation Smile. Inga Lisa kom i kontakt med organisationen när hon sökte på internet efter möjligheter att åka ut i världen som volontär. I november 2018 var det äntligen dags för Inga Lisa att åka iväg på sitt allra första uppdrag, till Tacloban i Filipperna, ett land där Operation Smile genomför ett flertal uppdrag varje år. 

- Jag är ganska flexibel och gillar när verksamheter är likadana, så det passade mig perfekt att det är det som verkar efterfrågas på uppdragen och jag fick ett jättebra bemötande av de som varit med tidigare. Själva arbetet var ganska likt det jag gör hemma, så det handlade mest om att komma in i rutinerna.

Inga Lisa berättar att arbetsdagarna var väldigt långa, men att hon även hemmavid är van att jobba många timmar. Hon hann inte ha någon direkt fritid med de andra volontärerna, men tycker ändå att hon hann lära känna några av dem till viss del, vilket hon uppskattade.

- Det var jättekul. Dels får man lära sig att det finns många olika sätt man kan ordna och tillhandahålla sjukvård på, dels får man nya bekantskaper och vänner. Mest av allt måste man vara öppen och intresserad av andra och acceptera att man kan göra på många olika sätt och att det finns många vägar till Rom, annars tror jag inte att jag hade trivts.

Under dagarna på sjukhuset i Tacloban träffade Inga Lisa många barn och unga. Hon blev lite förvånad över att så många förstod engelska – också de lite yngre – även om de inte själva talade språket. I mötena med alla patienter dök tankar upp om hur tacksam hon är för den sjukvård vi har i Sverige och den livsstil vi har råd med. Samtidigt kände hon en stor ödmjukhet inför hur dessa människor som sökt upp Operation Smile lever och att de problem de har, i de flesta fall, verkligen är mer reella problem än de vi möter i Sverige. 

-  Det är också så kul att se den omedelbara skillnad operationerna medför för patienterna och även om de inte alltid förstår hur deras liv förändras så kan jag förstå det.

Inga Lisa har bara varit hemma i en knapp vecka efter ett tufft uppdrag med långa dagar, tidsskillnad och en lång hemresa, men känner redan att hon gärna skulle åka ut igen. 

- Ja, jag åker jättegärna på fler uppdrag, dels för att träffa nya patienter och se deras liv förändras, dels för att träffa nya och gamla kollegor och volontärer. Jag ser fram emot att upptäcka nya platser och kulturer som jag aldrig skulle besökt annars.


Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile