Filippinerna: Haciels tvillingflickor föddes båda med spalt 


Mamma Haciel, 36 år, håller en av sina tvillingdöttrar i famnen. En kusin har följt med till sjukhuset i Bacolod City, Filippinerna, för att hjälpa till med den andra tvillingen när familjen nu söker hjälp hos Operation Smile. Flickorna, som är sex månader gamla, föddes båda med spalt; Alijah med läppspalt och Alyssah med både läpp-, käk- och gomspalt.  

filippinerna-tvilling-ledsen.jpeg
Alyssah, 6 månader, under den obligatoriska hälsokontrollen. Här med operationssköterskan Sarinah Rebucas, en av Operation Smiles svenska volontärer. Foto: Susanne Isberg


– Jag grät när jag såg att de hade spalt, berättar Haciel. Jag blev så ledsen. 

Haciel och hennes make visste inte att barnen de väntade skulle födas med spalt och de blev väldigt förvånade när de fick se flickorna. Samtidigt; Haciel säger att hon tror att LKG är genetiskt betingat och berättar att hon har flera släktingar på sin sida med samma missbildning. Detta är tredje generationen som drabbas. Men eftersom familjen tidigare välsignats med två friska barn, en flicka och en pojke, hade de inte en tanke på att just deras barn skulle drabbas. 

På det sjukhus där flickorna föddes fick Haciel fin hjälp av sin barnmorska som berättade om LKG och om hur Haciel och hennes make skulle kunna få i sina döttrar mat eftersom de inte kunde amma. I stället fick de små lära sig att dricka ur nappflaska, vilket gick bra. Familjen fick också hjälp av både släktingar och snälla grannar, som försökte underlätta tillvaron för dem genom att till exempel komma med nya blöjor. 

En dag när Haciel var på vaccinationscentralen med sina döttrar fick hon syn på en affisch som gjorde reklam för Operation Smile och att de snart skulle komma till Bacolod City. Hon bestämde sig för att ta sig in till staden när det var dags för det medicinska uppdraget och fick hjälp med busstransport av en lokal hjälporganisation som samarbetar med Operation Smile.

En kirurg har nu berättat för Haciel att flickorna, innan det kan bli tal om operation, bör väga ungefär tio kilo och vara närmare tio månader gamla. I dag väger flickorna bara drygt fem kilo. Ändå hoppas Haciel att de ska klara dagens läkarundersökning utan anmärkning och senare på eftermiddagen få ett positivt besked. Hon tänker att en operation kommer att vara helt livsavgörande. 

– Det är väldigt viktigt att få en operation; både för att de ska kunna prata normalt och för att de ska slippa blir retade. 

– Jag ber till Gud för att de ska få en operation. Jag ber till Gud.

filippinerna-tvilling-bebis.jpegAlijah, 6 månader, under den obligatoriska hälsokontrollen. Här med narkosläkaren Anders Almqvist och operationssköterskan Sarinah Rebucas, två av Operation Smiles svenska volontärer. Foto: Susanne Isberg
 
 

Var med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile