Indien: En livsförändrande operation för Muhammad Ikhtar

operation smile-siliguri-familj.jpg Muhammad Ikhtar i färgglada kläder tillsammans med sin mamma och storebror. Foto: Jörgen Hildebrandt


När Operation Smile nyligen genomförde sitt allra första uppdrag i indiska Siliguri fanns Muhammad Ikhtars familj bland de som kommit dit i hopp om att just deras barn skulle få en operation för sin läpp-käk-gomspalt. Muhammad Ikhtar är 1,5 år och har sällskap av mamma Bibi och storebror Muhammad Kasim, 3 år.  

Muhammad Ikhtar själv är fortfarande för liten för att verkligen förstå vad besöket i den stora staden kan komma att innebära för hans del, men Bibi berättar att hon tog sönerna och åkte hit efter att familjen fått information om att en kostnadsfri operation skulle kunna bli aktuell för sonen. Det var helt nyligen som de fick höra att Operation Smile skulle komma till Siliguri och att de borde ta sig till staden för att Muhammad Ikhtar skulle få en läkarundersökning och i bästa fall sättas upp på veckans operationsschema. 

Bibi och maken Muhammad Safikul inser att deras pojke behöver en operation för att kunna leva ett normalt liv och de har fått information om att det är viktigt att söka hjälp i ett så tidigt skede som möjligt. I och med att pojken har en spalt som inte bara går genom läppen, utan även genom både käke och gom, kommer Muhammad Ikhtar utan en operation få stora svårigheter att göra sig förstådd eftersom talet påverkas så drastiskt. Och ju tidigare behandling, desto bättre resultat!  

Muhammad Ikhtars familj bor strax utanför den lilla staden Bihar några timmar ifrån Siliguri. Där hemma väntar pappa, ivrig på att få besked om sonen ska bli en av dem som väljs ut för att få en operation någon av de närmaste dagarna. Glädjen vet inga gränser när mamma Bibi dagen efter läkarkontrollen kan meddela sin make att Muhammad Ikhtar ska opereras på uppdragets allra första dag – och inte bara för sin läppspalt, utan han ska få en ”combo-operation”, vilket betyder att även gommen ska opereras. Ett fantastiskt besked och en operation som faktiskt är helt livsförändrande för Muhammad Ikhtar och hans familj. Nu väntar en helt ny framtid!

 

uppdrag-siliguri-spalt.jpgMuhammad, 1,5 år. Foto: Jörgen HildebrandtVar med och förändra liv!

 


 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile