I somras firade Gun-Britt Monell i Horn sin födelsedag genom att bjuda på kyrkokonsert och fika, till förmån för Operation Smile. Nu möter vi Sören Persson, 70 år, som även han ställt till med konsertkalas. Wow, vilka fantastiska givare vi har! 

Den gamla drömmen blev 33 000 kronor till Operation Smile

 DSC00685.jpg

För att fira sin 70-årsdag och bjuda familj och vänner på en annorlunda upplevelse, bestämde sig Sören Persson för att ordna en födelsedagskonsert i Långareds kyrka i Västergötland.

– Idén fick jag redan för 20 år sedan, berättar Sören. På den tiden fanns inte Operation Smile i Sverige, men jag hade hört talas om en läkare, Bill Adams-Ray, som utförde läpp- och gomspaltsoperationer i Afrika. Hans arbete berörde mig mycket. Den gången blev det inget av, men jag släppte aldrig idén.

– Jag tycker att traditionella födelsedagsfiranden ofta sätter jubilaren i för mycket fokus, därför ville jag bjuda på en upplevelse som öppnade för något annat, säger Sören.

Att konserten hölls i Långareds kyrka berodde främst på den vackra lokalen – perfekt för en konsert. Sören hade tidigare varit inbjuden till en konsert vid Göteborgsoperan och då haft Sören förmånen att träffa operasångaren Vincent Hashimi, som dessutom är sponsoransvarig vid Göteborgs Symfoniker. 

– Jag berättade om mina planer och frågade rent ut om han kunde tänka sig att delta och sjunga några sånger. Han svarade ja direkt och bidrog med en väldigt fin och blandad repertoar, bland annat My Way och Jean Sibelius julvisa.

Därefter berättade narkosläkaren och Operation Smile-volontären, Klas Kaspersson, om ett av de medicinska uppdrag han deltagit i och visade ett bildspel från Indien.

– Det kändes viktigt att ha med en volontär från Operation Smile och med lite detektivarbete fick jag tag i Klas Kaspersson, som till vardags arbetar på Norra Älvsborgs länssjukhus. Han har gjort nio volontärresor och hjälpt hundratals barn med läpp-käk-gomspalt. Klas var väldigt positiv och lovade direkt att komma. Han var fantastisk och gjorde stort intryck på alla i publiken med sina berättelser.

Eftersom Sören är väldigt förtjust i U2 ville han dessutom bjuda på en konsert med just deras låtar. Han fick tag i den duktige sångaren och musikern Dick Uggla, som ackompanjerades av ett lokalt kompband och de framförde många av U2:s mest kända låtar. Kombinationen blev en perfekt mix! Inte mindre än 170 gäster kom till kyrkan för att njuta – och 150 stannade sedan på kaffe och prinsesstårta.

 – Sammantaget fick vi in 33 000 kronor till Operation Smile, vilket känns otroligt roligt och jag tror att mina gäster fick en upplevelse att minnas. För mig kunde dagen inte blivit bättre, avslutar Sören. 

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile