Kristina har vävt ihop 61 000 kronor till Operation Smile

 Foto: Staffan Lundgren, Knallebladet

På Svartagården i Vedum, Västergötland, bor Kristina Gustafsson, en av våra många fantastiska givare. Sedan tre år väver Kristina trasmattor som hon säljer till förmån för Operation Smile. 147 mattor senare har Kristina nu samlat in hela 61 000 kronor! 

Allt började för tre år sedan, när Kristina hälsade på sin syster i Lidköping och började väva i Lidköpings Vävstuga.

– Det var så otroligt roligt att väva och det blev snabbt ganska många mattor. I början gav jag bort dem till mina barn. Sedan kom jag att tänka på ett tv-program som jag sett och som hade berört mig väldigt mycket, förklarar Kristina sitt val att väva och sälja mattor till förmån för just Operation Smile.

– Med en operation som kostar cirka 2 400 kronor kan man förändra hela framtiden för ett barn. Därför känns det väldigt behjärtansvärt att kunna skänka behållningen från det jag säljer till Operation Smile.

Under större delen av året har Kristina väven inne i huset, men på sommaren sitter hon i den före detta ladugården och väver. Här ställer hon även ut sina mattor och det går bra att köpa hennes verk. Vid flera tillfällen har Kristina haft utställning på Vedums bibliotek och ett 30-tal av hennes trasmattor finns upphängda i en del av biblioteket. Även här kan man köpa mattorna.

– Jag väver allt ifrån traditionella trasmattor till moderna, berättar Kristina, som får materialet till trasorna från vänner och bekanta; ofta är det begagnade lakan och gardiner.
– Det känns tillfredsställande att kunna återvinna textilier som annars bara skulle slängas. Varpen står jag för själv.

De tekniker hon använder har fantasifulla namn som Kypert, Tuskaft, Panama, Gåsögon och Rosengång. Färgen och längden på mattorna avgörs av vilka nyanser som för ögonblicket finns i trasnystanen. Kristina får hjälp med att skära till trasorna men syr ihop dem själv. Varpen hjälper hennes man till att dra på. Hur ofta hon väver beror på hur mycket hon har att göra. Nu har barnbarnen varit sjuka och farmor har ryckt ut som barnvakt. Inom kort väntar ett besök hos dottern i New York – och så väntas ett nytt barnbarn, en liten flicka. 

– Jag vill att det ska kännas lustbetonat att väva och ställer inga krav på hur mycket jag måste hinna med eller hur stort belopp jag ska uppnå. Så länge det känns roligt, fortsätter jag. Hittills har det blivit 147 mattor och kanske blir det hundra till, avslutar Kristina.

Den som är intresserad av att se Kristinas vackra mattor kan gå in på Facebook och söka på ”Svartagårdens trasmattor”.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile