Filippinerna: Gigantiskt forskningsprojekt hoppas lösa gåtan LKG
Filippinerna
Från fältet

En ovanligt hög koncentration av läpp-, käk- och gomspalts-fall, LKG, i Loraines familj noterades av vårt forskarteam som, tillsammans med University of Southern California och Children’s Hospital Los Angeles, driver ett forskningsprojekt, IFS. Studien, den första i sitt slag, förenar data från genetisk analys med fakta om föräldrarnas miljö- och levnadsvillkor. Målet är att dra nytta av dessa kunskaper så att man i framtiden helt kan förhindra att foster utvecklar LKG.


En resa till Honduras räckte för att Anders och Maria skulle bli ”bitna”
Sverige
Från fältet

Anders Almqvist är narkosläkare och hans hustru Maria operationssköterska. Tillsammans gav de sig i februari iväg till Honduras på sitt första volontäruppdrag för Operation Smile. Idén föddes för flera år sedan när parets dotter tyckte att mamma och pappa borde använda sina kunskaper för att hjälpa andra barn.


Filippinerna: "Jag skämdes aldrig över Shaina”
Filippinerna
Från fältet

När Rowena var gravid i sjunde månaden föll hon ur en hammock och hon tror att det var därför som hennes nu ett år gamla dotter Shaina två månader senare föddes med läppspalt. – Jag var så ledsen för min dotters skull. Ibland grät jag och jag kände att det var mitt fel att detta drabbat henne.


Etiopien: Att rädda liv – en hjärtesak
Etiopien
Från fältet

Operation Smile ställer som krav att organisationens medicinska volontärer är utbildade i hjärt-lungräddning, och dessutom regelbundet förnyar sina certifikat. Hjärtsjukdom är den allra vanligaste dödsorsaken över hela världen och leder till döden för så många som 17 miljoner människor varje år.


Etiopien: Ashenafi Yusuf – en liten vinnare
Etiopien
Från fältet

När Hidaya Abdulrahim, en av Operation Smiles Unga volontärer, fick följa med på ett medicinskt uppdrag till Jimma i Etiopien, fick hon bland annat hjälpa till att registrera de patienter som sökte hjälp för sin läpp-käk-gomspalt. Några patienter hann Hidaya komma extra nära och hon skriver själv om lille Ashenafi och hans föräldrar.


Filippinerna: Kärlek i överflöd
Filippinerna
Från fältet

Abounding In Love (Kärlek i överflöd) startade sin verksamhet i slutet av 2011, när den amerikanske affärsmannen Arlen Van Os fick se ett foto av en ledsen äldre kvinna med sitt barnbarn Sam - som led av läppspalt - i famnen. Van Os fick veta att det inte fanns några möjligheter för Sam att få en kostnadsfri operation av Operation Smile eller någon annan hjälporganisation, eftersom familjen inte hade råd med resan från Bantayan till Cebu City på fastlandet.


Ghana: Nu ser Filicia en ljus framtid för sin son
Ghana
Från fältet

Strax efter att Filica fött sin son Michael övergav pappan den lilla familjen. De andra byborna sa åt Filicia att hon skulle få ett bättre liv om hon lämnade Michael att dö på soptippen. Inte ens hennes närmaste familj stöttade henne. Trots det fortsatte Filicia att kämpa och gjorde allt som stod i hennes makt för att sonen skulle få en operation för sin läppspalt.


Samarbetsprojekt i Nicaragua: Säker kirurgi åt folket, del 2
Nicaragua
Från fältet

Genom sitt samarbete strävar Operation Smile och hälsoministern efter att förbättra den kirurgiska infrastrukturen på sjukhusen och sprida kunskap om medfödda, men behandlingsbara, defekter till traktens invånare.


Samarbetsprojekt i Nicaragua: Säker kirurgi åt folket, del 1
Nicaragua
Från fältet

Genom sitt samarbete strävar Operation Smile och hälsoministern efter att förbättra den kirurgiska infrastrukturen på sjukhusen och sprida kunskap om medfödda, men behandlingsbara, defekter till traktens invånare.


Nicaragua: Vård för en ljusare framtid – berättelsen om Iris, del 2
Nicaragua
Från fältet

Det är fortfarande tidig morgon när Operation Smiles team med medicinska specialister anländer till sjukhuset för att förbereda dagens två operationer. Iris är en av dagens patienter. I en säng på den preoperativa avdelningen ligger Iris med ansiktet nedborrat i kudden och vill inte prata med någon.


Sida:

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile