Våra ambassadörer och beskyddare

Vi på Operation Smile är stolta över våra ambassadörer och beskyddare! Tillsammans arbetar vi för nya leenden.

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip bidrar till att öka medvetenheten kring Operation Smiles arbete. Foto: Jörgen Hildebrandt

Prins Carl Philip har ett starkt engagemang för barns rättigheter och har sedan 2013 verkat som beskyddare för Operation Smile. Prinsens engagemang bidrar till att öka medvetenheten kring vårt och våra medicinska volontärers viktiga arbete.

– Operation Smile gör ett otroligt arbete och opererar ju tusentals barn varje år. Jag vet hur mycket det kan påverka barnen och vad det innebär för dem. Jag är väldigt glad att få vara beskyddare för Operation Smile, sa prins Carl Philip när han intervjuades av Operation Smiles generalsekreterare Annika Billing i samband med Operation Smile Sveriges 10-årsjubileum 2020.

Kungliga beskyddarskap har en lång historisk tradition. Kungligheters engagemang bidrar dels till att öka medvetenheten kring det arbete som utförs, dels till att skänka trovärdighet och ge en viktig signal om att organisationen är en seriös aktör.

– Vi är fantastiskt glada att Prins Carl Philip vill vara vår beskyddare. För oss betyder det mycket att prinsen vill vara med och skapa intresse för vår verksamhet. Vi vet att kungahuset får oerhört många förfrågningar och att då vara en av de organisationer som valts ut är givetvis väldigt stort, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Se VÅR intervju med Prins Carl Philip från 2020 här:


Tina Nordström

Operation Smiles ambassadör Tina Nordström med hennes kollega och vän Benny Cederberg.

Tv-kocken och programledaren Tina Nordström har varit ambassadör för Operation Smile sedan 2021. Hon är noga med de val hon gör – det måste kännas rätt i magen.

– För mig var det självklart att tacka ja till ett sådant ärofyllt uppdrag. Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt och Operation Smile gör ett jätteviktigt arbete. Min kollega Benny föddes med spalt och vi känner båda att vi vill bidra till att ännu fler barn ska kunna få en operation.

Tinas bäste vän och kollega, den prisbelönte kocken Benny Cederberg, föddes med en komplicerad läpp-käk-gomspalt. Tack vare den fantastiska spaltvård som ges här i Sverige genomgick han som ung ett stort antal operationer. För barn som föds med spalt i resurssvaga länder ser verkligheten annorlunda ut. 

– I många länder handlar det om liv och död. En operation som kan förändra ett helt liv genomför Operation Smiles volontärer på bara en timme! Om jag kan göra mitt för att upplysa om detta så känns det bra, säger Tina.

Möt Tina Nordström här:


Malou von Sivers

Malou von Sivers och hennes dotter Julia mötte Clara på ett uppdrag på Madagaskar 2016. Foto: Jörgen Hildebrandt

Journalisten och programledaren Malou von Sivers har varit vår ambassadör sedan 2016. Malous dotter Julia föddes med gomspalt och hon känner därför ett djupt personligt engagemang för Operation Smiles verksamhet.

2016 åkte Malou och Julia till Madagaskar för att med egna ögon få uppleva ett medicinskt uppdrag. Med på resan fanns ett tv-team som gjorde en dokumentär som senare sändes i TV4:s Malou efter tio.

– Resan till Madagaskar blev verkligen ett minne för livet. Julia blev väldigt påverkad och kanske var det först i mötet med en av patienterna, 10-åriga Clara, som hon förstod vidden av sin lycka att vara född i Sverige.

Malou minns hur det var när Julia föddes. Att hennes nyfödda dotter hade spalt upptäcktes inte med en gång.

– Jag fick en chock på BB när jag först efter tre dagar, efter att Julia gått ner i vikt, fick veta att hon hade gomspalt. Vi har sedan dess fått bästa tänkbara vård här i Sverige, med ett helt läkarteam som följde Julia tills hon fyllde 19 år. Hade hon inte blivit opererad hade hon varken kunnat äta eller prata. I dag är hon en härlig ung kvinna utan problem med vare sig talet eller utseendet.

Se dokumentären i fyra delar här: