Dokumentär: Malou på Madagaskar


Journalisten och författaren Malou von Sivers reste till Madagaskar med den medicinska hjälporganisationen Operation Smile för att se hur organisationens volontärer arbetar i fält med att operera barn med läpp-käk-gomspalt (LKG) i utvecklingsländer. Malous dotter Julia föddes med gomspalt och hon känner ett djupt personligt engagemang. Som ny ambassadör för Operation Smile åkte Malou med sin dotter för att med egna ögon få uppleva ett medicinskt uppdrag.

- Resan till Madagaskar blev verkligen ett minne för livet, säger Malou von Sivers, som under resan mötte ett stor antal barn födda med LKG.

Ett av alla dessa barn var nioåriga Clara, som föddes med dubbelsidig läppspalt och gomspalt. Claras mamma hade övergivit familjen när flickan var två år, men hon har tack och lov en fantastisk pappa, Dede. Det blev ett starkt möte och omedelbar kärlek mellan Clara och Julia.

- Julia blev väldigt påverkad och kanske var det först i mötet med Clara som hon förstod vidden av sin lycka att vara född i Sverige, berättar Malou, och förklarar hur hon själv kände den där dagen, för 19 år sedan, när Julia föddes:

- Jag fick en chock på BB när jag först efter tre dagar, efter att Julia gått ner i vikt, fick reda på att hon hade gomspalt. Vi har sedan dess fått bästa tänkbara vård här i Sverige, med ett helt läkarteam som följt Julia tills hon fyllde 19 år. Hade hon inte blivit opererad hade hon varken kunnat äta eller prata.

I  dokumentären får vi följa Clara när hon kommer till sjukhuset i staden Antsirabe, där Operation Smile riggat för sitt tio dagar långa uppdrag. Många människor har sökt sig dit, i hopp om att hitta hjälp för sina barn. Vart annars ska de vända sig? Som ett av världens absolut fattigaste länder, med ett svårt eftersatt sjukvårdssystem, har Madagaskar endast tre plastikkirurger. Tusentals människor lever med obehandlad LKG, ofta under hårda omständigheter med trakasserier, isolering och utan möjlighet till egen familjebildning och försörjning.

Vi möter även femårige Heritiana, även han med en kraftig läpp-käk-gomspalt. Hans föräldrar kämpar för att få i honom näring, men vågen stannar på tio kilo, det vill säga lika mycket som en normalstor svensk ettåring. Och när Operation Smiles läkare undersöker pojken upptäcker de en otäck hosta.

Hur ska det gå för Clara och Heritiana? Med så många sökande kan alla tyvärr inte få en operation – och ett kriterium för att bli utvald är att patienten är helt frisk…

 

TV4 Fakta tisdag 12 december, kl 21.00-22.00

Dokumentären finns även att se på TV4 Play, med start 12 december.

 

 

 

“Varje barn som föds med en ansiktsmissbildning är vårt ansvar. Om vi inte tar hand om det barnet, finns det ingen garanti för att någon annan kommer att göra det.

- Kathy Magee, grundare Operation Smile