första mötet efter dotterns operation för läppspalt

5 miljarder människor saknar tillgång till säker och livsavgörande kirurgi

Den 7 april uppmärksammade vi Världshälsodagen och allas rätt till vård. För oss är det en självklarhet att arbeta för att alla människor i hela världen ska ha tillgång till säker och livsavgörande kirurgisk vård, även när vi inte är på plats.

Se den gripande filmen om Lexxi

Lexxi, 8 år, vägde bara 15 kilo när hon kom till Operation Smiles uppdrag. Hon föddes med läpp-käk-gomspalt och har haft en tuff start i livet; förut retades klasskamraterna och kallade henne ”flickan utan mun” – men det var innan Lexxi fick en operation.

Lexxis familj bor i ökenregionen i nordöstra Colombia; långt ifrån närmsta sjukhus. I nästan 20 år har Operation Smile årligen erbjudit barn i den här regionen livsavgörande kirurgisk vård. 

Rwanda: Utbildning ger fler möjlighet till kirurgisk vård

I Rwanda bor 11,9 miljoner människor, men landets sjukvårdssystem är svårt eftersatt; till exempel finns här endast två utbildade plastikkirurger. Konsekvensen blir att många människor står helt utan vård, även helt livsavgörande sådan. Utbildning och fortbildning är en del av navet i Operation Smiles verksamhet. 

Kirurgi åt folket – ett livsviktigt projekt

”De flesta ser Operation Smile som en organisation som opererar barn med spalt, men man kan också se oss som några som erbjuder kirurgi av toppkvalitet. Via dessa barn har vi mött så mycket annat lidande, olika åkommor som kräver kirurgi, och det har blivit ohållbart att bara se på och säga ’nej, vi hjälper bara dem med spalt – inga andra.’”

Möt Jordan Swanson, en amerikansk plastikkirurg som engagerat sig i ett spännande projekt i Nicaragua, i syfte att ge fler människor tillgång till säker och livsavgörande kirurgi. 

Ett leende i taget – det var så allt började

35 år efter starten har Operation Smile utvecklats till något mycket större; i dag erbjuder vi kontinuerlig utbildning och vidareutbildning av vårdgivare i de resurssvaga länder där vi genomför våra uppdrag.

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.