Prins Carl Philip har sedan 2013 varit beskyddare för Operation Smile Sverige. För att ge Prinsen en djupare inblick i verksamheten bjöd generalsekreterare Malin Söderström och några av våra volontärer in honom till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Förmiddagen bjöd på spännande föredrag och filmvisning där Prinsen inte minst fick höra om de enorma skillnader som råder om man jämför vården i Sverige och den i våra programländer.
Intresset var stort när Prins Carl Philip anlände till Uppsala, och såväl flera mediebolag som sjukhusledning var på plats. Dagen började med att Prinsen hälsades varmt välkommen av generalsekreterare Malin Söderström och Akademiska sjukhusets sjukhusdirektör Marianne van Rooijen. Carl Philip är sedan tidigare insatt i Operation Smiles arbete, men under besöket fick han möjlighet att samtala med och ställa frågor till tre av våra medicinska volontärer.
– Syftet med mötet är att ge Prinsen en fördjupning i framför allt hur vi jobbar med utbildning för att stärka vården lokalt i våra programländer. Att två av tre människor saknar tillgång till kirurgisk vård är en hisnande siffra som vi vill råda bot på, sa generalsekreterare Malin Söderström.
Malin Hakelius, plastikkirurg och volontär, höll en genomgång där hon berättade om läpp-käk-gomspalt och varför Operation Smile behövs i länder där sjukvården inte har kompetens, resurser eller kapacitet att ta hand om barn som föds med läpp-käk-gomspalt. Malin har lång erfarenhet av att åka ut med Operation Smile och Prinsen lyssnade engagerat och ställde många frågor.
På plats fanns även volontären Morten Kildal, plastikkirurg med brännskador som specialitet. Morten arbetar på Brännskadecentrum på Akademiska, och under en rundvisning där förklarade han för Prinsen hur man arbetar med brännskador i Sverige och att plastikkirurger under sin utbildning stöter på olika specialistområden, inte bara spaltkirurgi och brännskador.
– Brännskador är väldigt vanliga i de här länderna. Man lagar ofta mat över öppen eld och det är inte ovanligt att barn ramlar in i elden och fattar eld, förklarade Morten.
Som volontär har Morten handlett blivande plastikkirurger inom brännskadekirurgi som en del av den utbildningssatsning som Operation Smile gör i Rwanda. Under några veckor i oktober skulle en av ST-läkarna, burundiske Clovis Baramburiye, som efter examen blir Burundis allra första plastikkirurg, göra praktik på Akademiska. Dessvärre slog det fruktade marburgviruset till på universitetssjukhuset i Kigali, där Clovis har sin bas, och praktiken fick ställas in. En redan underbemannad vård, som i Rwanda och Burundi, blir än mer sårbar när yttre omständigheter som detta inträffar. Inte minst därför är Operation Smiles utbildningsinsatser viktiga, för att stärka sjukvårdssystem i länder med enorma behov.
– Vi är oerhört stolta över vårt utbildningsprojekt och att vi bidrar till att öka tillgången till vård och säker kirurgi. Att vi får möjlighet att berätta om det för Prinsen är väldigt roligt, sa Malin Söderström, som gladdes åt att Prinsen verkade både mycket imponerad och intresserad under besöket.
– Det arbete Operation Smile gör är helt fantastiskt, sa Prins Carl Philip. Jag blev väldigt berörd.
Prinsens besök på Akademiska avslutades med en pratstund med femåriga Emelinn. Hon föddes med läpp-käk-gomspalt och har redan fått fyra operationer av Malin Hakelius. Emelinn bläddrade glatt i sitt fotoalbum och visade Prins Carl Philip bilder från sina sjukhusbesök genom åren. Hennes föräldrar, Andrea och Niclas Sandvall, berättade om den vårdresa de fått göra med dottern. Samtidigt reflekterade de över hur vården ser ut här hemma – och hur det kunnat se ut om de bott i ett land där sjukvården saknar resurser för att ta hand om de barn som föds med spalt.
Nyhetsbrev
Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.