volontär malin hakelius under uppdrag i ghana

Volontärer

Livsviktiga volontära insatser

Det är våra medicinska volontärer som gör vår verksamhet möjlig. Tack vare deras livsviktiga insats kan vi varje år operera tusentals barn som lider av en ansiktsmissbildning.

Information med anledning av Covid-19

Coronapandemin har inneburit att vi har tvingats skjuta fram tusentals spaltoperationer och annan tillhörande vård. Under våren 2021 har dock några av våra internationella volontärer åter kunnat resa ut för att delta på såväl internationella som lokala uppdrag, även om de internationella, större uppdragen ännu är starkt begränsade till storlek och omfattning. Vi har därför ställt om vår verksamhet i viss mån och bistår alla de patienter som väntar i de växande köerna på andra sätt. Läs mer här!

Engagemang och expertis

Plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, logopeder, lekterapeuter, tandläkare och medicintekniska ingenjörer använder sin expertis för att tillsammans genomföra säkra uppdrag. Ett uppdrag pågår oftast 10 dagar och börjar med att teamet under 1-2 dagar genomför hälsokontroller på 150-250 barn. Undersökningarna utgör underlag för beslut om vilka barn som kan opereras. Normalt sett opereras cirka 100 barn under ett uppdrag.

Varje medicinskt uppdrag kräver en insats av cirka 50 medicinska volontärer. Volontärerna, som kommer från olika delar av världen, samordnas av Operation Smiles huvudkontor i USA. Sverige ansvarar för volontärer från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Här har vi drygt 200 ackrediterade volontärer som står redo att ge av sin tid och expertis för att förändra barns liv.

“Det bästa med uppdragen är resultatet av vårt arbete. Det är en väldigt liten insats från mig som får så enormt stor betydelse för en annan människa.Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid.”

– Sture Blomberg, narkosläkare och volontär sedan 2013

Medicinsk specialistkunskap

För att bli ackrediterad volontär krävs en hel del utöver den specifika medicinska expertkunskapen. Som läkare måste man ha specialistexamen inom plastikkirurgi, anestesi eller pediatrik och som plastikkirurg krävs ett aktivt yrkesutövande av kirurgi till barn med läpp-, käk- och gomspalt. 

”Jag hade inte förstått hur viktiga dessa operationer är. Läppspaltsoperationer i Sverige handlar mest om utseende, men i Nicaragua är det mycket större än så. Folktro är att det är föräldrarnas fel och på många ställen får barnen knappt gå ut, får inga kompisar, blir mobbade, grannar och tidigare vänner tar avstånd av rädsla för att deras barn i sin tur ska drabbas”

– Anna Bengtsson, narkosläkare, efter sitt första uppdrag 2015


volontär ger tummen upp till tjej som väntar på operation

Bli volontär

Under våren 2021 har några av våra internationella volontärer åter kunnat resa ut för att delta på såväl internationella som lokala uppdrag, även om de internationella, större uppdragen ännu är starkt begränsade till storlek och omfattning. Vi tar därför inte emot fler volontärer för tillfället.

Läs mer

glad tjej leker med stetoskop

För dig som är volontär

Tack för ditt fantastiska engagemang! Vi är glada och tacksamma över att du vill vara en del av vårt arbete.

Läs mer