volontär malin hakelius under uppdrag i ghana

Volontärer

Livsviktiga volontära insatser

Det är volontära insatser som gör vår verksamhet möjlig. Tack vare medicinska volontärer från över 60 olika länder kan vi varje år operera tusentals barn som lider av ansiktsmissbildning.

Engagemang och expertis

Plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, logopeder, lekterapeuter och medicintekniska ingenjörer använder sin expertis för att tillsammans genomföra säkra uppdrag. Ett uppdrag pågår oftast 10-12 dagar och börjar med att teamet under 1-2 dagar genomför hälsokontroller på 150-200 barn. Undersökningarna utgör underlag för beslut om vilka barn som kan opereras. Normalt sett opereras 100-150 barn under ett uppdrag.

Ett medicinskt uppdrag kräver en insats från cirka 50 medicinska volontärer. Volontärerna, som kommer från olika delar av världen, samordnas av Operation Smile. Förra året skickades närmare 120 volontärer ut från Sverige, Norge, Danmark och Finland, och vi har nu 200 ackrediterade volontärer som står redo att ge av sin tid och expertis för att förändra barns liv.

“Det bästa med uppdragen är resultatet av vårt arbete. Det är en väldigt liten insats från mig som får så enormt stor betydelse för en annan människa.Vi lägger några timmar av våra liv och förändrar en annan människas liv för alltid.”

– Sture Blomberg, narkosläkare och volontär sedan 2013

Medicinsk specialistkunskap

För att bli ackrediterad volontär krävs en hel del utöver den specifika medicinska expertkunskapen. Som läkare måste man ha specialistexamen inom plastikkirurgi, anestesi eller pediatrik och som plastikkirurg krävs ett aktivt yrkesutövande av kirurgi till barn med läpp-, käk- och gomspalt. 

”Jag hade inte förstått hur viktiga dessa operationer är. Läppspaltsoperationer i Sverige handlar mest om utseende, men i Nicaragua är det mycket större än så. Folktro är att det är föräldrarnas fel och på många ställen får barnen knappt gå ut, får inga kompisar, blir mobbade, grannar och tidigare vänner tar avstånd av rädsla för att deras barn i sin tur ska drabbas”

– Anna Bengtsson, narkosläkare, efter sitt första uppdrag 2015


volontär ger tummen upp till tjej som väntar på operation

Bli volontär

Våra medicinska volontärer har inte bara gedigen kunskap och erfarenhet inom sitt specialistområde, de har också valt att helt utan ersättning dela med sig av sitt kunnande. För dig som vill ansöka om att bli volontär krävs att ett antal punkter uppfylls. Nedan hittar du vad som krävs för respektive kompetens. Vi tar inte längre emot sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, tandläkare eller administrativ personal.

Läs mer

glad tjej leker med stetoskop

För dig som är volontär

Tack för ditt fantastiska engagemang! Vi är glada och tacksamma över att du vill vara en del av vårt arbete.

Läs mer