Året som gått 2022/2023

Här kan du läsa om effekten av Operation Smiles arbete som internationell medicinsk hjälporganisation under året som gått. Här hittar du också årsredovisningen med de senaste siffrorna.

Malin Söderström sitter i en marmortrappa. Hon ler och ser rakt in i kameran.

Generalsekreteraren har ordet

Vi lämnar ännu ett turbulent år bakom oss. Det är fortsatt krig i vårt närområde och i stora delar av världen råder såväl politisk som ekonomisk oro. Tf generalsekreterare Malin Söderström sammanfattar året som gått och blickar framåt.

Läs mer

volontär andréa berg leker med ett barn innan operation

Volontärer i fält

Våra volontärers engagemang är ovärderligt och under året kunde vi skicka ut 76 nordiska volontärer till våra programländer. Förutom att genomföra operationer är de också med och utbildar och handleder under uppdragen.

Läs mer

45 minuter för nya leenden

För andra året i rad genomförde vi vår stora höstkampanj ”45 minuter för nya leenden” i samband med World Smile Day. Fokus riktades mot såväl privatpersoner som företag och kulminerade i ett virtuellt lopp på 45 minuter, vilket motsvarar operationstiden för en läppspalt. Målet med kampanjen – att samla in till 150 operationer – nåddes med råge då vi tillsammans samlade in till 300 operationer.

Premiär i Almedalen

Maya Jakobsson från Operation Smile och Kristina Lönnqvist under en paneldiskussion i Almedalen. Foto: Malin Hoelstad

Operation Smile besökte för första gången Almedalsveckan på Gotland sommaren 2022. Tillsammans med våra företagspartners från Mölnlycke och Daily Greens samt aktörer från näringslivet deltog vi i paneldiskussioner om hållbarhet och hur näringslivet kan skapa affärsnytta genom partnerskap med civilsamhället. Under veckan lyfte vi frågan om partnerskap, affärsnytta med fokus på S:et i ESG (Environment, Social, Governance). Samarbeten med hjälporganisationer kan ge företag stora konkurrensfördelar och är ett sätt att ta samhällsansvar och skapa verklig förändring.

– Om frågan är om vårt samarbete med Operation Smile skapar affärsnytta så är svaret JA. Det ger oss som företag ett högre syfte och påverkar våra kundrelationer, och inte minst våra medarbetare, positivt, säger Kristina Lönnqvist, hållbarhetsexpert vid Mölnlycke Health Care.

Partnerskap

Våra partnerskap skräddarsys efter det enskilda företagets önskemål och möjligheter. Under året har bland annat de svenska företagen Mölnlycke, Karo Healthcare och Daily Greens engagerat sig på olika sätt i Operation Smile.

Läs mer om våra partnerskap