Ambassadörer och beskyddare

Vi på Operation Smile är stolta över vår beskyddare och våra ambassadörer! Tillsammans arbetar vi för nya leenden.

Beskyddare

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip har ett starkt engagemang för barns rättigheter och har sedan 2013 verkat som beskyddare för Operation Smile. Prinsens engagemang bidrar till att öka medvetenheten kring vårt och våra medicinska volontärers viktiga arbete.

Prins Carl Philip bidrar till att öka medvetenheten kring Operation Smiles arbete. Foto: Jörgen Hildebrandt

– Operation Smile gör ett otroligt arbete och opererar ju tusentals barn varje år. Jag vet hur mycket det kan påverka barnen och vad det innebär för dem. Jag är väldigt glad att få vara beskyddare för Operation Smile, sa prins Carl Philip när han intervjuades av Operation Smiles generalsekreterare Annika Billing i samband med Operation Smile Sveriges 10-årsjubileum 2020.

Kungliga beskyddarskap har en lång historisk tradition. Kungligheters engagemang bidrar dels till att öka medvetenheten kring det arbete som utförs, dels till att skänka trovärdighet och ge en viktig signal om att organisationen är en seriös aktör.

– Vi är fantastiskt glada att Prins Carl Philip vill vara vår beskyddare. För oss betyder det mycket att prinsen vill vara med och skapa intresse för vår verksamhet. Vi vet att kungahuset får oerhört många förfrågningar och att då vara en av de organisationer som valts ut är givetvis väldigt stort, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige.

Se VÅR intervju med Prins Carl Philip från 2020 här:


Ambassadör

Kent Nilsson

Kent Nilsson har en imponerande karriär som hockeyspelare bakom sig och är unik genom att vara den ende som vunnit mästerskap i sex länder. Efter ett magiskt skott som fångades på film, har han gått till historien som ”Mr Magic” eller ”The Magic Man”. Sedan februari 2024 är han ambassadör för Operation Smile Sverige.

Värt att nämna är även att hans svenska 43 år gamla poängrekord i NHL fortfarande håller. Under proffsåren vann Kenta bland annat Stanley Cup (med Wayne Gretzky), nådde framgångar i Canada Cup, blev uttagen till både NHL:s och Elitseriens All star-lag flera gånger om, vann SM-guld, fick Guldpucken som ”främste spelare i Sverige” och tog VM-silver med Tre kronor (1990). Kenta är även invald i IIHF Hall of Fame och när den kanadensiska sportkanalen TSN 2011 listade tidernas tio skickligaste hockeyspelare hamnade Kenta på sjätte plats! Efter proffsåren arbetade han som talangscout fram till 2020.

Det var i samband med en golfturnering för tio år sedan, som hockeyikonen Kenta Nilsson första gången kom i kontakt med Operation Smile, turneringens förmånstagare. På kvällen visades en film om hur organisationens medicinska volontärer opererar barn födda med läpp-käk-gomspalt på platser där det råder en skriande brist på kirurgi. Kenta blev djupt berörd och minns att han sa ’Dem skulle jag vilja göra något för’. Det skulle ta några år innan han valde att engagera sig – men då kom initiativet helt och fullt från honom själv.

– Jag ringde upp och frågade om det fanns något jag kunde göra. Jag har blivit blödigare med åren och kan jag bidra minsta lilla till att fler barn får en operation och ett drägligare liv, så… Nu har jag sett fler filmer om patienter som har fått en operation. Det krävs så lite för att en hel familj ska bli lycklig.


ambassadör

Azita Shariati

Azita Shariati är företagsledaren med titlar som ”Näringslivets mäktigaste kvinna” och ”Sveriges bästa chef” i bagaget. Sedan februari 2024 är hon också ambassadör för Operation Smile Sverige.

Porträtt av Azita Shiariati
Azita Shariati var tidigare vd för Sodexo och AniCura och som företagsledare har hon vunnit flera utmärkelser.
Foto: Nirvana Gharni

– Att bli ambassadör för Operation Smile är en hedrande möjlighet att vara en röst för människor som behöver det allra mest och en chans att vara en del av något större än mig själv. Jag delar Operation Smiles värderingar och tror på en värld där varje individ har rätt till säker och nödvändig kirurgi.

Azita Shariati brinner för samhällsfrågor och utveckling och är övertygad om att jämställdhet och mångfald bidrar till ökad tillväxt och bättre resultat. När hon 2014–2019 var vd för Sodexo gick företaget från 14 till 50 procent kvinnor i ledningsgruppen. 2019 blev Azita vd och koncernchef för AniCura, som driver djursjukhus och djurkliniker. Hon lade då bland annat stor vikt på hållbarhet med fokus på medicinsk kvalitet inom veterinärvården.

Azitas engagemang och förmåga att nå ut blir värdefullt bland annat för att sprida kunskap om att endast en tredjedel av världens befolkning får de operationer de behöver. Bristen på kirurger gör att människor med bränn- och traumaskador, liksom många av de barn som föds med läpp-käk-gomspalt, lider i onödan.


Ambassadör

Tina Nordström

Tv-kocken och programledaren Tina Nordström har varit ambassadör för Operation Smile sedan 2021. Hon är noga med de val hon gör – det måste kännas rätt i magen.

Operation Smiles ambassadör Tina Nordström med hennes kollega och vän Benny Cederberg.

– För mig var det självklart att tacka ja till ett sådant ärofyllt uppdrag. Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt och Operation Smile gör ett jätteviktigt arbete. Min kollega Benny föddes med spalt och vi känner båda att vi vill bidra till att ännu fler barn ska kunna få en operation.

Tinas bäste vän och kollega, den prisbelönte kocken Benny Cederberg, föddes med en komplicerad läpp-käk-gomspalt. Tack vare den fantastiska spaltvård som ges här i Sverige genomgick han som ung ett stort antal operationer. För barn som föds med spalt i låg- och medelinkomstländer ser verkligheten annorlunda ut. 

– I många länder handlar det om liv och död. En operation som kan förändra ett helt liv genomför Operation Smiles volontärer på bara en timme! Om jag kan göra mitt för att upplysa om detta så känns det bra, säger Tina.

Möt Tina Nordström här:


Ambassadör

Malou von Sivers

Journalisten och programledaren Malou von Sivers har varit vår ambassadör sedan 2016. Malous dotter Julia föddes med gomspalt och hon känner därför ett djupt personligt engagemang för Operation Smiles verksamhet.

Malou von Sivers och hennes dotter Julia mötte Clara på ett uppdrag på Madagaskar 2016. Foto: Jörgen Hildebrandt

2016 åkte Malou och Julia till Madagaskar för att med egna ögon få uppleva ett medicinskt uppdrag. Med på resan fanns ett tv-team som gjorde en dokumentär som senare sändes i TV4:s Malou efter tio.

– Resan till Madagaskar blev verkligen ett minne för livet. Julia blev väldigt påverkad och kanske var det först i mötet med en av patienterna, 10-åriga Clara, som hon förstod vidden av sin lycka att vara född i Sverige.

Malou minns hur det var när Julia föddes. Att hennes nyfödda dotter hade spalt upptäcktes inte med en gång.

– Jag fick en chock på BB när jag först efter tre dagar, efter att Julia gått ner i vikt, fick veta att hon hade gomspalt. Vi har sedan dess fått bästa tänkbara vård här i Sverige, med ett helt läkarteam som följde Julia tills hon fyllde 19 år. Hade hon inte blivit opererad hade hon varken kunnat äta eller prata. I dag är hon en härlig ung kvinna utan problem med vare sig talet eller utseendet.

Se dokumentären i fyra delar här: