Berättelse Malawi 2019-08-14

Nu vill Flyness kyssa sin man

Flyness föddes med en kraftig läpp-käk-gomspalt; en spalt som hon levt med i hela 80 år! Den gamla damen kom till vårt uppdrag i sällskap med sin syster. I tio timmar hade systrarna rest för att komma fram till sjukhuset i huvudstaden Lilongwe.  

80-åriga Flyness kom till vårt uppdrag i Malawi i hopp om att få en operation – efter att ha levt ett helt liv med spalt. Foto: Zute Lightfoot

Flyness hade tvekat länge inför resan. Det var Operation Smiles patientkoordinator i Malawi som kände till Flyness sedan tidigare och som nu lyckats övertala henne att söka hjälp.

Tillgången av kirurgisk vård i Malawi är mycket dålig, så inte bara många barn utan även mängder av vuxna lever med en obehandlad läpp-käk-gomspalt. Operation Smile satsar därför stort i landet, med projektet ”Ett spaltfritt Malawi”, med målet att operera bort varenda spalt. Under det här uppdraget fick 129 patienter en operation – och en av dem var Flyness! Det tog en knapp timme att, under lokalbedövning, ge henne en livsförändrande operation och hennes reaktion när hon strax därefter fick en spegel i handen blev en rörande upplevelse för alla närvarande. 

Med spegeln i handen hade Flyness svårt att tro sina ögon efter operation. Foto: Zute Lightfoot

Flyness hade nämligen svårt att tro sina ögon när hon fick se sig själv efter operationen. Efter att ha betraktat sin spegelbild en stund skakade hon hand med alla volontärer i rummet och tackade så hjärtligt för hjälpen. På en volontärs fråga om vad hon såg allra mest fram emot nu, svarade Flyness: ”Att få kyssa min man.” 

När Flyness syster kom några minuter senare blev hon både tagen och lycklig – och inte ett öga var torrt. För oss är detta ett av alla fina exempel på varför vi vill fortsätta med det vi gör och vad som triggar oss att åka tillbaka gång på gång för att hjälpa varenda en som lever med en obehandlad spalt.

Hjälp oss att förändra livet för fler som Flyness! En livsavgörande operation tar oftast mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor.

Ge en gåva

Nästa berättelse

Berättelse

Tolotra ville inte gå i skolan

Tolotra, 16 år, har inte velat gå i skolan eftersom hon skämts så för sitt utseende. Möt henne och hör våra volontärer berätta hur vi arbetar för att utveckla Madagaskars svårt eftersatta sjukvård, bland annat med pengar från Svenska Postkodlotteriet.

Läs mer Madagaskar 2019-07-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.