Nyhet Ambassadör 2021-04-19

Tina Nordström ny ambassadör för Operation Smile

TV-kocken och programledaren Tina Nordström blir ny ambassadör för Operation Smile Sverige. Tina betonar att hon är noga med de val hon gör – att det måste kännas rätt i magen – och att detta med att bidra till att sprida kunskap om läpp-käk-gomspalt känns väldigt bra. Hon behövde inte lång betänketid innan hon bestämde sig för att tacka ja.

– Vem skulle inte tacka ja till ett sådant ärofyllt uppdrag? Operation Smile gör ett jätteviktigt arbete. Jag är noga med alla mina val. Det måste kännas rätt i magen. Nu känns det viktigt att få lära känna organisationen ännu bättre; det tar tid och måste få göra det, säger Tina och poängterar att hon tänker långsiktigt när hon väl engagerar sig i något.

Det var genom sin mamma som Tina, för många år sedan, första gången hörde talas om Operation Smile. Hon är väl medveten om vikten av att de som föds med spalt får en operation tidigt i livet, och hur svårt livet kan bli för dem som inte opereras. Nu hoppas Tina få möjlighet att berätta mer om detta, att många barn faktiskt dör av näringsbrist på grund av sin spalt och att de operationer som vi tar för givna inte är det överallt. 

– Jag vet att det i många länder handlar om liv och död, att konsekvenserna av en  obehandlad spalt kan bli fruktansvärda. En operation som kan förändra ett helt liv kan Operation Smiles volontärer genomföra på bara en timme. Det är ju ingenting! Om jag kan göra mitt för att upplysa om detta så känns det bra, säger Tina Nordström.

En källa till än djupare kunskap finns på nära håll. Tinas bästa vän och närmsta kollega, Benny Cederberg, är född med läpp-käk-gomspalt och har genom åren genomgått ett stort antal operationer. 

– Det är faktiskt ingenting som vi har pratat om tidigare, men nu känner vi båda två att vi vill bidra till att ännu fler barn ska kunna få en operation. Benny är såklart en bra informationskälla och jag ska tanka ur honom allt!

Tina och Benny arbetar tätt ihop som ett team och Tina är trygg med att de två tillsammans ska kunna bidra till att fler barn som lever med en obehandlad spalt ska kunna få hjälp. Hon tycker att vi svenskar har lätt för att engagera oss och känner sig hoppfull inför att många tycker att frågan är viktig, trots att det handlar om barn som lever i en annan del av världen. 

– Vi svenskar tycker om tycker om att göra nytta, så enkelt är det! 

Tina Nordström och hennes vän och kollega Benny Cederberg, själv född med läpp-käk-gomspalt, vill tillsammans bidra till att fler barn ska få hjälp.

Sedan 2016 är journalisten Malou von Sivers, vars dotter föddes med gomspalt, ambassadör för Operation Smile Sverige. Hon kvarstår i rollen, men får nu alltså sällskap av Tina Nordström.

Nästa nyhet

Nyhet

Grannarna tror att Tsaralines läppspalt är ett straff

Tsaraline, snart 13 år, väger som en normalviktig svensk 4-åring. Nu har hon kommit till ett av våra uppdrag på Madagaskar i hopp om operation. Men, ska en envis hosta sätta P för operationen?

Läs mer Madagaskar 2021-04-16

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.