Jonatan Tollow, känd från Hela Sverige bakar och @madebytollow på Instagram, och Ludvig Röhl, @luddebakar, stöttar Operation Smile genom att bjuda på två solgula och glada Smile-kakor. Här hittar du recepten!

Jonatan Tollow som driver madebytollow.com har bakat en saffransgul och glad Smile-kaka. Foto: Privat

JONATANS SAFFRANSKAKA MED SMETANA OCH RÅRÖRDA LINGON
Ingredienser
1 paket (0,5 g) saffran
200 g smör
150 g mjölk (1,5 dl)
2 ägg (120 g)
250 g strösocker (ca 3 dl)
250 g vetemjöl (ca 4 dl)
2 tsk bakpulver
Florsocker till dekorering

Tillbehör
45 g strösocker (0,5 dl)
125 g frysta lingon (ca 2 dl)
2 dl smetana
60 g florsocker (1 dl)
50 g vispgrädde (0,5 dl)
0,5 tsk vaniljpasta

Instruktioner
1. Sätt ugnen på 160° C varmluft (175° vanlig)
2. Klä botten av en springform, 22–24 cm, med bakplåtspapper. Smöra kanterna.
3. Mortla saffran tillsammans med 1 msk av strösockret.
4. Smält smöret, ställ åt sidan och blanda mjölk och saffran.
5. Vispa ägg och strösocker i minst 5 min.
6. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
7. Blanda vetemjöl och bakpulver separat, sikta och vänd eller vispa försiktigt ner det i smeten tills den precis går ihop.
8. Överför till formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 min, tills helt torr med provsticka. Låt svalna i formen. Lossa eventuellt kanterna därefter med vass kniv.
9. Skär eventuellt av det översta lagret för tydligare gul kaka. Klipp ut ögon och mun från ett papper för att skapa valfri smiley och lägg på kakan. Pudra över rikligt med florsocker över din svalnade kaka och ta försiktigt bort papperet. Servera kakan som den är eller med tillbehören nedan.

Tillbehör
1. Blanda strösocker och frysta lingon, rör då och då tills sockret är upplöst.
2. Rör ihop smetana, florsocker, vispgrädde och vaniljpasta till jämn smet.
3. Servera i separata skålar eller lägg toppingen på kakan precis innan servering.

  • Jonatan och hans son Tocayo bakade – och smakade – inför jul. Foto: Privat
  • Ludde vill sprida leenden med sin saffransgula kladdkaka. Foto: Privat

LUDDES GLADA SAFFRANSKLADDKAKA
Ingredienser
100 g smör
1 paket saffran (0,5 g)
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl

Instruktioner
1. Sätt ugnen på 175 grader med över- och undervärme.
2. Smält smöret i en kastrull och häll därefter i saffranet.
3. Vispa ägg och socker (medan smöret smälter).
4. Häll i smörblandningen och blanda med ägg och socker.
5. Häll därefter i lite mjöl i taget.
6. Häll smeten i en form med löstagbar kant och bakplåtspapper.
7. Ställ in och grädda i mitten av ugnen i 19 minuter.
8. Ta ut och låt svalna.
9. Dekorera med lingon och servera med vaniljglass.

Dekorera Luddes saffranskladdkaka med lingon och bjud på ett smile! Foto: Privat

Lycka till med baket!

Vill du utforska fler recept och få inspiration i köket? Här hittar du middagsrecept från vår ambassadör Tina Nordström!


Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Genom att gå vidare godkänner du vår integritetspolicy.