Pojken heter Abdul och han tittar storögt på allt som händer runtomkring honom. Visserligen borde han vara van, det är tredje gången han är här nu. Men det är första gången för hans storasyster som aldrig tidigare varit utanför sin by på landet.
– Vi kom hit för att Abdul har svårt att prata. Han har fått två operationer tidigare men det har blivit ett litet hål i gommen som gör att hans tal blir konstigt, berättar hans syster Faizam.

Annat liv i Accra
Storasyster Faizam är 19 år och går fortfarande i skolan hemma i sin by. Hela sitt liv har hon drömt om att få se huvudstaden Accra. Nu när mamman var tvungen att stanna hemma med småsyskonen fick Faizam chansen. Hon fick ta med sin lillebror till Accra och äntligen se allt det annorlunda.
– Här är allting så fint och ordnat. Folk beter sig annorlunda. Man handlar det man behöver i affärer. Hos oss är man beroende av att själva odla det man behöver eller för att sälja på marknaden, säger Faizam och berättar att hon efter skolan drömmer om att bli soldat i armén och tjäna sitt land.
Vad Abdul drömmer om är svårt att veta. Han är en tystlåten pojke. När han pratar går luften ut genom näsan och talet blir nasalt och svårt att förstå. Folk skrattar åt honom när han försöker prata – så med tiden har han blivit en allt tystare pojke.
Stor satsning på logopedi i landet
Uppdraget i Ghana är fokuserat på just patienter som Abdul. På plats finns ett team av kirurger som specialiserat sig på talförbättrande kirurgi. De arbetar också tillsammans med logopeder för att bedöma om patienterna i stället kanske bara behöver logopediträning. Genom ett samarbete med Svenska Postkodlotteriet har Operation Smile byggt upp en utbildning för logopeder i Ghana, en specialitet som är ganska ny i landet.

Ute på sjukhusparkeringen står också två stora specialinredda bussar utrustade för att kunna ta emot barn som behöver hjälpt att utveckla sitt tal. Bussarna åker också ut på landsbygden för att försöka nå ut till familjer som inte kan ta sig in till staden. Den svenska logopeden Liisi Raud Westberg har varit med från start och utbildat de lokala logopederna.
– För sex-sju år sedan fanns det bara fyra logopeder i Ghana och alla var utbildade utomlands. Redan nu finns det över 50 utbildade logopeder i landet, vilket är jättekul. Det är också unikt för kontinenten Afrika om man bortser från Sydafrika, säger Liisi.
Stor skillnad direkt
Abdul blir en av patienterna som bedöms behöva en till operation och det är den svenska kirurgen Malin Hakelius som genomför den. Efteråt är hon nöjd, operationen har gått bra och hon är övertygad om att Abduls tal kommer att förbättras markant.

– Jag tror att det kommer att gå bra. Nu måste allt läka först och det är viktigt att det inte blir några infektioner, men man kommer nog kunna höra skillnad i hans tal ganska direkt, säger hon när hon går ronden nästa morgon.
Abdul är på benen ganska snabbt. Han ser en annan pojke i samma ålder som också fått en operation. De kommer från två olika delar av landet och talar inte samma språk, men vad spelar det för roll när man är sju år? Båda gillar fotboll och när en boll kommer fram blir de snabbt kompisar och börjar spela.

Syster Faizam har fullföljt sitt uppdrag, och innan hon åker hem med sin lillebror ges hon möjlighet till lite sightseeing Accra på en buss om Operation Smile ordnat fram. Med stora ögon får hon och Abdul se självständighetsmonumentet med den svarta stjärnan, som också finns i flaggan – själva symbolen för Ghanas frihet från kolonialism och för sin status som självständig nation.

Ge en gåva eller bli månadsgivare
Med ditt stöd kan fler barn som Abdul få en operation och samma förutsättningar som andra jämnåriga barn. En operation förändrar livet för alltid!