Honoré väntade i flera år på en operation

Operationen gav Honoré nya förutsättningar – och ett nytt leende. Foto: Henitsoa Rafalia

Hela sitt liv har Honoré från Madagaskar stuckit ut från mängden på grund av sin obehandlade läpp-käk-gomspalt. Han levde ett ensamt liv, utan kompisar, och längtade efter den dag då han skulle få en operation. Då skulle livet förändras!

Läpp-käk-gomspalt kan uppstå under graviditetens första veckor. När ett barn föds med spalt i Sverige finns hjälp nära till hands redan från början. Men i låg- och medelinkomstländer, som Madagaskar, ser det annorlunda ut. Sjukvården har inte alltid resurser att behandla spalt och familjer har sällan råd att själva bekosta dyra behandlingar.

Honoré, en nyfiken och busig sexåring, fick ofta leka på egen hand. Han blev retad för sin spalt och utanför. Gomspalten påverkade dessutom talet så pass mycket att han hade svårt att göra sig förstådd och få kompisar.

Närbild på sexårige Honoré med läppspalt. Han ler stort och tittar in i kameran med ett munskydd under hakan.
Honoré kom till ett av Operation Smiles uppdrag i hemstaden Toamasina. Foto: Jörgen Hildebrandt

Honorés mamma, Eclaire, visste att en operation skulle ge sonen nya förutsättningar i livet, så när han var tre år gammal vände hon sig till Operation Smile i hopp om att få hjälp. Den gången kunde Honoré tyvärr inte få en operation. Han var sjuk och skickades i stället hem med medicin och en uppmaning om att komma tillbaka längre fram. Men då slog coronaviruset till i världen. För Honoré innebar pandemin en ännu längre väntan.

När Operation Smile slutligen kunde återuppta verksamheten efter pandemin genomfördes ett uppdrag i Honorés hemstad med ett stort team av medicinska volontärer: plastikkirurger, narkosläkare, barnläkare, sjuksköterskor, tandläkare och logopeder. En ivrig Honoré var på plats redan första dagen! Den här gången såg alla värden bra ut och bara några dagar senare kunde Honoré äntligen få den läppspaltsoperation han så länge väntat på.

Bild på en glad sexårig Honoré som har en leksak i handen. Han är iklädd en färgglad randig operationsskjorta i armarna på narkosläkare Jonas Wanbro som är iklädd operationskläder och munskydd.
Honoré på väg till operation tillsammans med vår svenske volontär Jonas Wanbro, narkosläkare. Foto: Jörgen Hildebrandt

– Det här kommer att göra stor skillnad för Honoré, säger Eclaire. Han kommer få nya kompisar och behöver inte bli retad längre.

Nu ser Honoré fram emot att börja skolan och han är övertygad om att han kommer att bli en del av gemenskapen. Han ser fram emot att få läxor och att leka på rasterna och han vet redan vad han ska göra när han blir stor.

– När jag blir stor ska jag jobba och tjäna pengar. Och om jag blir arbetslös ska jag sälja korv och kyckling!

Som givare är du helt avgörande för att vi ska kunna ge barn som Honoré en kostnadsfri operation. Ge en gåva redan idag!

Välj belopp

Så används din gåva

Med din gåva kan Operation Smiles volontärer erbjuda barn med läpp-käk-gomspalt en, för dem, kostnadsfri operation. Våra medicinska volontärer, med stöd av våra givare, har sedan starten 1982 förändrat livet för mer än 300 000 barn runt om i världen. 

Barn som föds med gomspalt och har problem att amma riskerar att bli undernärda och, i värsta fall, svälta. För att de ska kunna bli tillräckligt friska och starka för en livsviktig operation erbjuder vi hjälp som anpassade nappflaskor och näringskrämer. Med din gåva räddar vi liv.

I många länder driver vi kliniker som kan erbjuda all den vård som behövs för att uppnå ett bra resultat, som logopedi, tandvård, psykologhjälp, ytterligare operationer och uppföljningar. Vi utbildar också kirurger, narkosläkare och annan sjukvårdspersonal för att stärka sjukvården i länder där behoven är som störst.

Tryggt givande

Operation Smile Sveriges insamlingsarbete kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är även medlemmar i branschorganisationen Giva Sverige. Det innebär att vi följer de regler och riktlinjer som råder för insamlingsorganisationer.

Ge en swishgåva