”Barnen kastar stenar på honom”

Joseph från Filippinerna blev mobbad för sin läpp-käk-gomspalt. I stället för att gå till skolan samlade han skrot för att dryga ut familjens magra inkomst. En operation kan kosta så lite som 2 400 kronor, men för Joseph och hans familj var det en otänkbar summa att samla ihop till.

Swisha 100 kronor

”Han gick till skolan ett tag, men kom ofta hem gråtandes. De kallade honom ”läppspalten” och ibland kastade grannbarnen stenar på honom”, berättar Josephs pappa, Julito.

Joseph föddes med både gomspalt och dubbel läppspalt. Han bor med sina föräldrar och tre syskon i San Remigio, en fattig region på ön Cebu i Filippinerna. Tillvaron är svår, inte minst ekonomiskt, för Josephs familj som försörjer sig på att samla skrot. Metall, plastflaskor och glasburkar – allt som de kan sälja vidare för en liten peng. En bra dag kan familjen få ihop runt 20 kronor. Det är en summa som inte ens räcker till bussbiljetten till sjukhuset i Cebu City, än mindre till den operation som Joseph så desperat behövde.

Blandade känslor  
När Operation Smile skulle genomföra ett uppdrag på ett närliggande sjukhus fick Joseph och hans pappa höra talas om det. De fick hjälp av en lokal partnerorganisation att ta sig dit och väl där fick Joseph genomgå en hälsoundersökning. Gång på gång frågade han sin pappa om läkarna skulle laga hans läpp. Men när Josephs pappa såg hur många andra behövande barn det fanns blev han orolig för att sonen inte skulle få en operation.  

Swisha 100 kronor

”Jag var förvånad över att se så många drabbade barn. Det var blandade känslor. Jag var glad att han inte var ensam, men jag var också rädd för att han inte skulle få en operation.” 

Hälsoundersökningen visade att Joseph var fullt frisk och tillräckligt stark för att bli opererad. Glädjen var stor när Operation Smiles volontärer meddelade Julito att det fanns en tid inbokad för Joseph under det pågående uppdraget. Det hade blivit dags för honom att få ett nytt leende – och en ny start i livet! 

Ett nytt leende, ett nytt liv 
Ett år har gått sedan operationen. Familjen har det fortsatt tufft, men för Joseph har livet fått en nystart och han går i skolan igen! 

”När vi skrevs ut från sjukhuset kunde Joseph inte sluta titta sig i spegeln. ’Åh, nu är jag väldigt stilig!’ utbrast han. Inför sin första dag i skolan förberedde han sig noggrant och när vi kom fram sa han att han klarade sig själv. Han är inte blyg längre”, berättar pappa Julito stolt.   

I skolan blir Joseph inte längre mobbad och han har fått nya vänner. Han räcker upp handen under lektionerna och har roligt med de andra barnen på skolgården.

”Jag har många kompisar nu, tre bästisar, och ingen retar mig längre”, säger han leende.

Swisha 100 kronor

Operationen har inneburit mer än bara ett nytt leende för Joseph. Han har hittat sin plats bland de andra barnen och riskerar inte längre ett liv som utstött. I stället för att samla skrot och leka ensam har han fått en chans till ett värdigt liv med riktiga kompisar. En chans att äntligen få vara ett barn.

Var tredje minut föds ett barn med läpp-käk-gomspalt någonstans i världen. Men visste du att läpp-käk-gomspalt kan vara direkt livshotande? För spädbarn med spalt kan det vara mycket svårt att suga och få i sig tillräckligt med näring för att växa och bli starka. Får de inte hjälp i tid kan också talet påverkas och många gånger väntar ett liv i utsatthet.

En gåva från dig betyder så otroligt mycket för barn som lever med läpp-käk-gomspalt runt om i världen. Du är med och förändrar framtiden för barn som annars inte skulle överleva eller som riskerar ett liv i utanförskap och isolering. Som givare blir du en viktig person i många barns liv.

Swisha 100 kronor

Så används din gåva

Operation Smiles volontärer – sjukvårdspersonal med gedigen erfarenhet – erbjuder operationer utan kostnad för patienten och har hittills förändrat livet för mer än 300 000 barn runt om i världen. 

I många länder driver vi kliniker som kan erbjuda all den vård som behövs för att uppnå ett bra resultat, som logopedi, tandvård, psykologhjälp, ytterligare operationer och uppföljningar.

Vi utbildar kirurger, narkosläkare och annan sjukvårdspersonal på plats så att länderna själva på sikt kan ta hand om sin egen befolkning.

Tryggt givande

Operation Smile Sverige har 90-konto (bg 900-2221) och är därmed godkända av Svensk Insamlingskontroll, som även granskar verksamheten. Vi är också medlemmar i branschorganisationen Giva Sverige (f d FRII). Operation Smile Sveriges ekonomi granskas av en auktoriserad revisor från Grant Thornton. För dig som givare innebär detta att du kan känna dig trygg med att vi följer de regler och riktlinjer som råder för insamlingsorganisationer.