4 portioner
Risotto
2,5 dl risottoris
1 vitlöksklyfta, lätt krossad
1 schalottenlök, finhackad
1,5 liter blandad höstsvamp
2 dl vitt torrt vin
1-2 msk mascarpone ost
1 dl riven parmesan
Ca 1 liter varm kyckling eller grönsaksbuljong,
1 msk smör och 2 msk olivolja till stekning
salt och svartpeppar till servering
Topping
250 g vaxbönor
resterande höstvamp från risotto-koket
2 nävar spenat
1 knippe bladpersilja, grovt plockade blad
2-3 stänk tamarisoya
0,5 citron
svartpeppar ur kvarn
Laga!
– Ansa och plocka ner svampen i mindre bitar, finhacka schalottenlöken och krossa vitlöken lätt med handen.
– Fräs vitlök, schalottenlök och riset med olivolja och smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt och tillsätt hälften av svampen, häll på vitt vin och låt det dunsta in, tillsätt sen buljong i omgångar. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!
– När riset börjar kännas ”al dente” efter ungefär 15-17 minuter, vänd ner och mascarpone och riven parmesan smaksätt med salt och peppar.
– Låt nu risotton vila 2-3 minuter i grytan.
– Stek nu under tiden vaxbönorna och resterande svamp i en het panna med olivolja, avsluta med ett stänk soya, pressad citron och vänd ner persilja och spenaten.
– Lägg upp risotton på tallrikar och toppa rätten med bönor och svamp.
Ladda ner här!