En miljon patienter födda med läpp-käk-gomspalt samt andra människor i behov av kirurgi ska under de närmaste tio åren få tillgång till säkra operationer och annan relevant vård. Det är Operation Smiles nya mål för att stärka vården för spaltpatienter världen över. Det nya målet presenteras med anledning av att vår globala organisation i år firar 40 år och nu vill ta ytterligare ett kliv för att bidra till att minska de vårdklyftor som finns i världen. 

  • Madagaskar, ett land med bara tre plastikkirurger, är ett av de länder där vi nu satsar än mer för att stärka det lokala sjukvårdssystemet.
  • plastikkirurg malin hakelius vid operation
    Malin Hakelius, plastikkirurg vid Akademiska i Uppsala, är en av många volontärer som deltar i vår satsning på mer utbildning i flera av våra programländer.

För att nå vårt mål ska vi i ännu högre grad än tidigare arbeta för att stärka lokala sjukvårdssystem i länder där behoven är som störst, exempelvis genom att skapa fler möjligheter för kvinnor inom läkaryrket, genom nära samarbeten med lokala sjukhus, utbildning av fler plastikkirurger och annan vårdpersonal samt genom att investera i forskning och innovation.

– Två av tre människor saknar tillgång till säker kirurgi. Vårt mål är att förändra livet för en miljon människor. Det ska vi göra genom att utföra kostnadsfria och säkra spaltoperationer, utbilda fler plastikkirurger och satsa på forskning. Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt, något som kan vara direkt livshotande. Alla har rätt till vård som gör det möjligt att leva ett friskt liv, utan trakasserier och utanförskap, säger Annika Billing, generalsekreterare på Operation Smile Sverige.

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Genom att gå vidare godkänner du vår integritetspolicy.