När Världshälsoförsamlingen, WHO:s beslutande organ, håller sitt årliga möte i Genève 19–27 maj anordnar Operation Smile ett sidoevent. Temat, ”Operating for Equity: Strengthening Surgical Systems to Achieve Universal Health Coverage”, syftar till att stärka hälso- och sjukvårdssystem globalt för att öka tillgången till vård.
Kirurgi är en avgörande, men ofta förbisedd del av global hälsa. I många låg- och medelinkomstländer saknas tillgång till säker kirurgi i princip helt. Samtidigt är svåra trauman efter trafikolyckor, komplicerade brännskador och cancertumörer mycket vanligt och ökar därtill. Kirurgiska ingrepp får därför en allt större betydelse för de offentliga hälso- och sjukvårdssystemen. Två tredjedelar av jordens befolkning får inte en operation när de behöver det och i de subsahariska länderna är läget ännu värre.

– I och med att Världshälsoförsamlingens mål år är att lyfta vikten av kirurgisk vård som en avgörande del av en universell hälso- och sjukvård har vi en naturlig plats under veckan. Detta, framför allt genom våra utbildningar av plastikkirurger i bland annat Rwanda, är ju precis vad vi arbetar med parallellt med våra ordinare kirurgiska uppdrag. Det känns väldigt spännande och rätt att för första gången vara på plats på deras årliga möte, säger Malin Söderström, generalsekreterare Operation Smile Sverige.
Hälsoministrar, experter och representanter från medlemsländerna samt organisationer från civilsamhället samlas i Géneve för att besluta om globala hälsoprioriteringar. På Operation Smiles eget event deltar Sveriges ambassadör för global hälsa, Karin Tegmark Wisell, som talare och panelist. Karin Tegmark Wisell valdes nyligen in i styrelsen för Partnerskapet för kvinno-, barn-, och ungdomshälsa (PMNCH), världens största globala allians inom området.
– Kirurgisk vård kommer att vara en kritisk fråga för både folkhälsan och mänskliga rättigheter under de kommande åren, sade Karin i sitt öppningsanförande vid eventet.
