Pressmeddelanden 2023-09-07

Operation Smile premiärmedverkar i Testamentesveckan

När Testamentesveckan anordnas för andra året i rad är Operation Smile en av 19 ideella organisationer* bakom initiativet. Aktiviteterna under vecka 37 (11–17 sept), syftar till att öka kännedomen om att man i sitt testamente kan skriva in organisationer som ligger en varmt om hjärtat. Förutom en fin och generös gest talar statistik för att detta är en gärning som betalar sig – i form av ett längre liv! 

Systrarna Jheleen och Andrea föddes båda med läpp-käk-gomspalt, men deras föräldrar tog med dem till Operation Smiles uppdrag där de opererades och fick en nystart i livet!

Bara en av fem svenskar skriver testamente, trots att långt fler skulle vara behjälpta av ett. Av de 20 procenten inkluderar bara några få procent en organisation i sitt testamente. Samtidigt skänker hela sex av tio svenskar regelbundet till en eller flera organisationer. Martina Hallin, projektledare för Testamentesveckan, är övertygad om att långt fler skulle skriva in sina favoritorganisationer om de bara blev påminda om möjligheten.

– Många upplever det som svårt, tråkigt och dyrt att skriva testamente. Vi vill under veckan via seminarier och ett webbinarium höja kunskapsnivån, underlätta processen – och erbjuda möjligheten att helt kostnadsfritt skriva ett testamente online. Förhoppningsvis kommer fler framöver att tänka på att man kan inkludera organisationer och därmed lämna något efter sig som gör livsviktig skillnad, säger Martina Hallin. 

En spännande faktor är att den som gör så, dessutom själv kan bli rikligt belönad – i årsrikedom! Statistik från England visar nämligen att den som skriver in organisationer i sitt testamente lever mycket längre, i snitt till att bli hela 87 år, att jämföra med den som inte skriver ett testamente och som i snitt lever till 69. Och den som har ett, men utan att ha skrivit in en organisation, har en genomsnittlig livslängd på 79 år.

– Det här är förvisso siffror som man bör ta med en stor nypa salt, men sanningen är ändå att statistiken, som går att ta fram tack vare att man i England registrerar samtliga testamenten, de facto visar just detta. I själva verket handlar det troligen om livsstilsfaktorer som påverkar, men nog är det lite rolig statistik?, säger Martina Hallin. 

– Vi är glada att vara en del av Testamentesveckan, som är ett bra tillfälle att berätta om möjligheten att göra gott även efter att man har lämnat jordelivet. Kanske bidrar oroligheterna i vår omvärld just nu lite extra till att man vill göra något för andra. Den som skriver in Operation Smile i sitt testamente lämnar nya leenden efter sig och ger barn födda med spalt ett helt nytt liv. Ett bättre avtryck än så går väl knappast att lämna, säger Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile.

Martinas snabbfakta: Testamentesgåvor stod år 2022 för i snitt 12 procent av ideella organisationers totala insamling. 2022 skänkte svenskarna, via testamenten, 1,6 miljarder kronor till insamlingsorganisationer. Totalt skänker privatpersoner i Sverige cirka 10 miljarder kronor/år till organisationer med 90-konton. De senaste åren tycks fler ha fått upp ögonen för möjligheten att skänka omtanken nu, och gåvan senare. Detta kan vara en liten coronaeffekt; många kom plötsligt till insikt med att det kan gå fort det där med att dö.

*Organisationerna bakom Testamentesveckan (alla med 90-konto samt medlemmar i GIVA Sverige: Act Svenska kyrkan, Alzheimerfonden, Barncancerfonden, Cancerfonden, Diakonia, Djurens Rätt, Erikshjälpen, Greenpeace, Läkare Utan Gränser, Individuell Människohjälp, Naturskyddsföreningen, Operation Smile, Right Livelihood, Rädda Barnen, Röda Korset, SOS Barnbyar, Svenska Diabetesförbundet, Sverige för UNHCR, UNICEF.

Läs mer om Testamentesveckan: www.testamentesveckan.se

Martina Hallin, projektledare för Testamentesveckan.

Fotograf
Zensing
Format
1493×2048 pixlar
Filstorlek
1 MB

Hela 19 ideella organisationer står bakom Testamentesveckan som nu anordnas för andra året i rad.

Format
940×788 pixlar
Filstorlek
977 KB

Systrarna Jheleen och Andrea, i Filippinerna, föddes båda med läpp-käk-gomspalt, men deras föräldrar tog med dem till Operation Smiles uppdrag där de opererades och fick en nystart i livet!

Fotograf
Marc Ascher
Format
3000×2000 pixlar
Filstorlek
2 MB

Systrarna Jheleen och Andrea föddes båda med läpp-käk-gomspalt.

Fotograf
Marc Ascher
Format
3000×2000 pixlar
Filstorlek
3 MB

Rogério i Brasilien före och efter sin läppspaltsoperation.

Fotograf
Marc Ascher
Format
3000×2005 pixlar
Filstorlek
3 MB

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
4242×2828 pixlar
Filstorlek
4 MB

Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile Sverige

Fotograf
Malin Hoelstad
Format
6192×4128 pixlar
Filstorlek
3 MB

PRESSKONTAKT

Susanne Isberg
susanne.isberg@operationsmile.org
070-536 07 35

projektledare Testamentesveckan

Martina Hallin
info@testamentesveckan.se
070–868 96 00