Nyhet Sverige 2018-09-10

Albert samlade in 50 000 kronor!

Vi har tidigare berättat om Albert, som för ett drygt år sedan, 11 år gammal, startade en insamling till förmån för Operation Smile. Albert föddes själv med läpp-käk-gomspalt och vet precis hur viktigt det är att få en operation – eller flera – så tidigt som möjligt i livet. Alberts första insamlingsmål, 2 400 kronor samlades in nästan innan han hann blinka. Han bestämde sig för att höja sitt mål – och vips, inom kort var han uppe i 24 000 kronor!

Det var inte bara vi på Operation Smile som blev imponerade; när FRII, branschorganisationen för Sveriges frivilligorganisationer, våren 2018 hade sitt årliga insamlingsforum utsågs Albert till ”Årets stjärnskott” i tävlingen ”Årets insamlare”.

givare Albert fick pris från frii

När jag märkte att folk brydde sig och ville hjälpa till, så tänkte jag att det kanske går att få ihop mer.

Albert, 11 år

– Egentligen hade jag redan avslutat min insamling då, men när jag fick utmärkelsen blev jag taggad på att fortsätta, så jag drog igång den igen, berättar Albert.

Sagt och gjort; Albert har sedan dess sålt saker på loppis, samlat tomglas samt pärlat och sålt ”Smile-armband”. Dessutom har han lockat några företag att skänka pengar. Albert tog i från tårna och satte nästa mål till 50 000 kronor – en smått fantastisk summa för en privatperson att samla in. Och så, i början av oktober sprängde Albert den magiska gränsen! 

Hade du någonsin kunnat drömma om att du skulle samla in så mycket?
– Nej, aldrig. Jag tänkte egentligen samla ihop till motsvarande tre operationer, eftersom jag själv opererats tre gånger. När jag märkte att folk brydde sig och ville hjälpa till, så tänkte jag att det kanske går att få ihop mer. Det var häftigt när det blev över 10 000.

Vad säger dina kompisar om ditt engagemang och om att du skänker så mycket pengar?
– Några i skolan tycker att det är konstigt att jag vill ge bort så mycket pengar när jag har jobbat rätt hårt med att samla. Många är också glada för min skull och hjälper till ibland, med pant och att pärla armband. Det är ju inte bara mina egna pengar jag ger, utan jag bara berättar om att det behövs och varför, sen är det många som tycker det är bra och vill hjälpa till.

Inte nog med att Albert samlar in pengar och därmed bidrar till att barn världen över får en operation och en nystart i livet; han har även blivit intervjuad av både lokaltidningar, Hemmets Journal och P4 Sveriges Radio och därmed bidragit till att sprida information om vilket hjälpbehov som finns och vilken skillnad man faktiskt med ganska små medel kan göra för de här barnen. På eget initiativ håller Albert även föredrag om Operation Smile. Tidigare har han talat i sin klass i skolan och på släktkalas och i början av hösten blev han intervjuad i samband med ett motionslopp, Livsstilsloppet, i hemstaden Vadstena. 

Hur är det att tala inför folk? 
– Ibland är det nervöst, men det är kul att man kan berätta något för folk, som de kanske inte visste innan. Om man tror att de kommer ge lite pengar så är det värt det, fast man är nervös.

Ditt senaste mål var ju 50 000 kronor, men jag vet att du också har en idé som skulle göra att din insamling skulle kunna bli långt större än så. Berätta! 
– Jag tänker att de flesta har ju råd att skänka en tia, i alla fall alla som över 15 år. Det är inte en så stor summa, men om jag ber alla i Vadstena om en tia så blir det ändå väldigt mycket pengar. Jag har också funderat på någon utmaning, något knasigt som jag lovar att göra om jag kommer upp i en viss summa. Vi får se, det kommer på min Instagram i så fall; albertoperationsmile heter den.

Här kan du bidra till Alberts insamling och därmed hjälpa ännu fler drabbade barn att få en operation.


 

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.