Berättelse Filippinerna 2018-11-11

Haciels tvillingflickor föddes båda med spalt

Mamma Haciel, 36 år, håller en av sina tvillingdöttrar i famnen. En kusin har följt med till sjukhuset i Bacolod City, Filippinerna, för att hjälpa till med den andra tvillingen när familjen nu söker hjälp hos Operation Smile. Flickorna, som är sex månader gamla, föddes båda med spalt; Alijah med läppspalt och Alyssah med både läpp-, käk- och gomspalt.

– Jag grät när jag såg att de hade spalt, berättar Haciel. Jag blev så ledsen. 

Haciel och hennes make visste inte att barnen de väntade skulle födas med spalt och de blev väldigt förvånade när de fick se flickorna. Samtidigt; Haciel säger att hon tror att LKG är genetiskt betingat och berättar att hon har flera släktingar på sin sida har spalt. Detta är tredje generationen som drabbas. Men eftersom familjen tidigare välsignats med två friska barn, en flicka och en pojke, hade de inte en tanke på att just deras barn skulle drabbas. 

På det sjukhus där flickorna föddes fick Haciel fin hjälp av sin barnmorska som berättade om LKG och om hur Haciel och hennes make skulle kunna få i sina döttrar mat eftersom de inte kunde amma. I stället fick de små lära sig att dricka ur nappflaska, vilket gick bra. Familjen fick också hjälp av både släktingar och snälla grannar, som försökte underlätta tillvaron för dem genom att till exempel komma med nya blöjor. 

En dag när Haciel var på vaccinationscentralen med sina döttrar fick hon syn på en affisch som gjorde reklam för Operation Smile och att de snart skulle komma till Bacolod City. Hon bestämde sig för att ta sig in till staden när det var dags för det medicinska uppdraget och fick hjälp med busstransport av en lokal hjälporganisation som samarbetar med Operation Smile.

En kirurg har nu berättat för Haciel att flickorna, innan det kan bli tal om operation, bör väga ungefär tio kilo och vara närmare tio månader gamla. I dag väger flickorna bara drygt fem kilo. Ändå hoppas Haciel att de ska klara dagens läkarundersökning utan anmärkning och senare på eftermiddagen få ett positivt besked. Hon tänker att en operation kommer att vara helt livsavgörande. 

– Det är väldigt viktigt att få en operation; både för att de ska kunna prata normalt och för att de ska slippa blir retade. 

– Jag ber till Gud för att de ska få en operation. Jag ber till Gud.


Nästa berättelse

zosja samlar in pengar till operation smile Berättelse

Nallar och hästar i Tingsryd

Zosjas fina nallar blev så uppskattade att hon sydde upp fler på förfrågan och sålde för 500 kronor styck. För det priset får varje nalle dessutom brodyr på både bröst och bak. Alla pengar går oavkortat till Operation Smile, som ligger Zosja varmt om hjärtat.

Läs mer Sverige 2018-09-05

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.