Nyhet Sverige 2019-01-29

Annika Billing ny generalsekreterare för Operation Smile

Ny generalsekreterare för Operation Smile Sverige blir Annika Billing som nu är biträdande generalsekreterare och programchef för barnrättsorganisationen SOS Barnbyar. Annika efterträder Cajsa Wiking som fått en ny tjänst som generalsekreterare för Global Child Forum.

Annika Billing är utbildad civilekonom samt har en master i globala studier med inriktning på bistånd och utvecklingsarbete, och har tidigare bland annat arbetat på Sidas avdelning för metodutveckling och en av Utrikesdepartementets biståndsenheter.

– Alla barn har rätt till liv och utveckling. Ett säkert kirurgiskt ingrepp kan verka som en självklarhet, men för alldeles för många barn är det skillnaden mellan ett värdigt liv, eller att riskera ett framtida liv i utanförskap och fattigdom. Jag ser fram emot att arbeta för alla barns rätt till hälsa, utveckling och möjlighet att uppnå sin fulla potential, säger Annika Billing.

Operation Smile har funnits i Sverige sedan 2010 och är en internationell medicinsk hjälporganisation som fokuserar på att operera barn födda med läpp-käk-gomspalt, men även att på sikt öka tillgången till säker och nödvändig kirurgi i länder där behoven är stora. 

Totalt har Operation Smile 5 000 medicinska volontärer från cirka 60 länder (varav drygt 200 från Norden) och har hittills opererat sammanlagt över 245 000 patienter och genomfört ännu fler operationer. 

– Vi har haft en fantastisk utveckling sedan Operation Smile drog igång i Sverige år 2010 tack vare ett starkt team och generösa givare och volontärer som vill ge pengar och bidra med sin tid och kunskap. Förra verksamhetsåret överträffade vi målet om 100 miljoner kronor i insamlade medel med råge och kunde stödja mer verksamhet än någonsin. Vi har sökt en erfaren och energifylld person för att ta vår verksamhet till nästa steg och är väldigt glada för att Annika Billing har accepterat det här jobbet, Maria Grimberg, styrelseordförande i Operation Smile. 

– Jag vill också tacka Cajsa Wiking som varit oerhört drivande och viktig för vår starka utveckling, säger Maria Grimberg. 

Annika Billing tillträder tjänsten som generalsekreterare den 11 mars.


Nästa nyhet

Nyhet

Tack till er som gör det möjligt!

Klas Kaspersson, narkosläkare på NÄL (Norra Älvsborgs länssjukhus) och en av Operation Smiles medicinska volontärer vill rikta ett tack till alla er givare som gör hans och de andra volontärernas arbete möjligt!

Läs mer 2019-01-06

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.