Berättelse 2019-02-28

Nu ser Enok möjligheter i livet

Minnena av hur han blev hånad, jagad av andra barn och hur folk reagerade i avsky när de såg hans spalt är inget Enok glömmer, men i dag är de inget annat än just bara minnen. Nu, några år efter operationen, ser Enoks liv helt annorlunda ut. Den nye Enok är en man som ser möjligheter i livet – ett liv som innehåller fru och barn! 

Enoks berättelse om svåra trakasserier förmedlar en vanlig bild av hur livet ser ut för tusen och åter tusen av Operation Smiles patienter, men medan de flesta av våra patienter är barn när de får hjälp tvingades Enok utstå människors elaka behandling i 25 långa år. 

Det var när några av Operation Smiles volontärer besökte Enoks by som de fick kontakt med honom och lyckades övertala honom att följa med till ett medicinskt uppdrag för att läkarundersökas och i bästa fall få en operation. Född med en kraftig dubbelsidig läppspalt och med många svåra år bakom sig, samlade Enok snart mod och bestämde sig för att komma med.  

Foto: Margherita Mirabella, Operation Smile

Operationen blev mycket lyckad och nu har fem år gått sedan Enoks liv för evigt förändrades. Men även om de fysiska ärren är näst intill osynliga för ögat, läker fortfarande de emotionella såren. Den unge mannen minns de dagliga utmaningar han ställdes inför tidigare. 

– Jag promenerar alltid till jobbet och före operationen brukade jag ta alla möjliga omvägar och smyga över folks trädgårdar för att undvika att träffa någon, säger Enok och förklarar vad som hände om han stötte på någon på vägen. 

– Barn brukade antingen springa iväg om de såg mig, eller springa bakom mig och skrika fruktansvärda saker. 

Det är svårt att tro att Enoks hemska promenader en gång var en del av hans vardag, när han nu stannar upp och hälsar på ännu en vän längs vägen. 

– Före operationen var alla rädda för mig. Jag kunde inte stanna och prata med tjejer, men nu vågar jag, säger Enok och ler. Även yngre barn var rädda, men nu är jag som vem som helst i byn. Jag möter människor och de pratar med mig precis som de gör med någon som levt här hela tiden. 

När Enok säger ”någon som levt här hela tiden”, refererar han till tiden före operationen, för då, när han blev så illa behandlad, upplevde han det som att han inte existerade. 

Hemma vakade hans mamma över Enok under alla dessa år och hon gjorde sitt bästa för att skydda sitt barn:  
– När jag försökte gå någonstans med Enok, brukade barn springa iväg för att de trodde att han skulle bita dem, berättar hon. Jag gav aldrig upp hoppet utan bad ofta till Gud om hjälp för min son. När hjälpen kom, tackade jag Gud för att min dröm hade besannats. Han blev så otroligt fin och han är verkligen som en ny människa, som han själv brukar säga.

Foto: Margherita Mirabella, Operation Smile

Enok hade redan före operationen arbete på ett bageri; ett arbete som han trivs ännu bättre med nu efter operationen. 

– Min chef och mina kollegor bemöter mig med större respekt nu. Förut kändes det som att jag var mindre värd och jag jobbade isolerad från de andra, i ett eget rum längst in i byggnaden. 

Men kanske bäst av allt; operationen som gav Enok ett nytt utseende gjorde att flickor fick upp ögonen för honom. Han började dejta en tjej och det dröjde inte allt för länge innan bröllopsklockorna ringde. I dag har paret en liten son tillsammans – en son som föddes helt frisk, utan läpp-käk-gomspalt! 

Den nye Enok är en man som ser möjligheter i livet. Han och hans mamma är numer entusiastiska talespersoner för Operation Smiles arbete i Rwanda. När de får nys om någon med läpp-käk-gomspalt försöker de få den personen – eller om det är ett barn, barnets föräldrar – att fatta mod till sig och åka till ett medicinskt uppdrag. Och vem kan bättre än Enok, som numer utstrålar både självförtroende och värdighet, förklara vad en operation kan innebära? Vem kan bättre förmedla känslan av att ha fått ett nytt liv, att ha blivit en ny människa?

Foto: Margherita Mirabella, Operation Smile

Nästa berättelse

volontär erica maria skåål undersöker patient med gomspalt Berättelse

Flickan i den rosa klänningen

– En patient som jag kom lite extra nära och som verkligen fastnade hos mig var en liten flicka på fyra år. Hon hade en väldigt kraftig dubbel läppspalt, och jag la märke till henne redan i samband med första dagens läkarundersökning, inte minst för att hon var så fin i sin rosa klänning, med blommor.

Läs mer Indien 2019-02-11

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.