Berättelse colombia 2019-05-15

Vård för en ljusare framtid – Ett lättare liv för Luciana

Nury sitter på en soffa i sitt hem i den colombianska huvudstaden Bogotá. Hon tänker tillbaka på det ögonblick då hennes förstfödda, Luciana, såg dagens ljus för första gången. 
– Hon föddes en fredagsmorgon och det första sjuksköterskan gjorde var att lägga henne högt upp på mitt bröst, så att jag inte skulle se hennes ansikte, minns Nury

Nury visste egentligen att hon skulle föda ett barn med läpp-käk-gomspalt. Det hade upptäckts i samband med ett ultraljud i sjunde månaden, men Nury valde att inte riktigt ta till sig den informationen.
– Nu vet jag, tack vare all information jag har fått av Operation Smile, att det är en ganska vanlig åkomma. Men då… jag kunde bara inte tro att detta var något som skulle drabba mitt barn, säger Nury och skakar på huvudet. 

Luciana har precis fått ett bad i en babybalja. Under hela badet ler hon oavbrutet när hennes föräldrar leker med henne och skvätter ljummet vatten på den lilla kroppen. Nu sitter hon i mammas knä, påklädd och klar inför ett besök på Operation Smiles året runt-öppna klinik inne i staden. I morgon ska hon få en operation för sin läppspalt – det första steget av många som väntar, för på kliniken kommer hon att få kontinuerlig och omfattande vård ända upp i tonåren; en vård som påminner om den som ges patienter i höginkomstländer, men som här inte är möjlig om inte en organisation som Operation Smile finns på plats. 

Vägen hit har varit svår
Även om Luciana fortfarande är helt liten, har vägen hit varit svår och smärtsam för Nury.
– Dagen efter att hon föddes kom de med henne till mig för att se om jag skulle kunna amma henne, trots hennes gomspalt. Just som jag vände henne mot mig gäspade hon och jag blev faktiskt chockad. Jag började gråta och sjuksköterskan gick iväg med henne igen, berättar Nury, och får tårar i ögonen av minnet. 

En stund senare gjorde Nury ett nytt försök att amma sin dotter, men det ville sig inte. I stället fick hon mata Luciana med en liten sked.
– Det kändes inte bra att behöva skedmata henne och det gjorde mig ledsen.

Pappa Daniel kände, tvärtemot sin fru, ingen sorg eller ångest när dottern föddes.
– Jag blev varken förvånad, rädd eller ledsen.Jag kände bara ren och skär lycka. När hon fötts tackade jag Gud. Jag vet att Gud har en mening med våra liv och om han ville skicka henne till oss så här, är det ingenting annat än en stor lycka.  

På sjukhuset där Luciana föddes fanns en läkare som berättade för det nyblivna föräldraparet om Operation Smile; att det är en organisation som erbjuder professionell hjälp och opererar just läpp-käk-gomspalt, utan kostnad. Redan dagen därpå ringde Daniel Operation Smile Colombia och fick en tid för ett möte några veckor senare. 
– Processen gick snabbt och smidigt och jag uppskattar verkligen att de prioriterade Luciana, säger Daniel.

Mamma Nury och lilla Luciana. Foto: Rohanna Mertens

Vårdar hälften av alla barn som föds med LKG i Colombia
Dagen för Lucianas operation är inne och Daniel och Nury kommer till kliniken med sin lilla flicka. Där är fullt med barn i olika åldrar som tillsammans med sina föräldrar väntar på hjälp hos någon inom alla de olika professioner som finns att tillgå på kliniken. 

– Vi är välkända bland patienter över hela Colombia; även bland specialister på sjukhusen, som remiterar patienter till oss, berättar Mauricio Herrera, plastikkirurg och medicinskt ansvarig för Operation Smile Colombia. Vi har utvecklats till att vara en specialistklinik för läpp-käk-gomspaltspatienter och vår förhoppning är att vi ska fortsätta utvecklas till att bli ett nationellt referenscentrum för hela landet. 

På kliniken får patienter som Luciana olika typer av konsultationer och behandlingar, som exempelvis tandreglering, vård för öron-näsa-hals, logopedi, nutritionsråd och psykologhjälp. Dessutom ges föräldrakurser i hur man bäst kan stötta sitt barn. I dagsläget tillhandahåller Operation Smiles klinik i Bogotá vård för hälften av alla barn som föds med läpp-käk-gomspalt i Colombia. 

Mauricio förklarar varför det är så viktigt att erbjuda hjälp för hela familjen: 
– När ett barn föds med läpp-käk-gomspalt påverkas hela familjen och ibland blir det så tungt för dem att bära att familjen splittras, om föräldrarna till exempel skuldbelägger sig själva eller varandra för att ha orsakat spalten. Man kan lätt tro av att vi bara behandlar barnet, men i och med att barnets spalt även påverkar andra är vårt övriga arbete här nog så viktigt. 

Lucianas barndom ska bli helt normal
Det har blivit Lucianas tur att bäras in i operationssalen. Mauricio och det övriga läkarteamet tar hand om henne medan Daniel och Nury väntar utanför. Snart kommer Lucianas läpp att vara lagad och inom några månader kommer hon att få en ny tid för att operera gommen. Hennes besök på kliniken nu är det första, men det ska komma att bli många fler, eftersom specialistteamet här kommer att följa henne under många år framöver.  

– Vår plan för Luciana är att hennes barndom ska bli helt normal, fortsätter Mauricio medan sjuksköterskor och narkosläkare förbereder för operation. Tack vare att vi kan erbjuda henne den här vården kan hon leva sitt liv precis som vilket annat barn som helst här, utan det stigma som spalten annars hade inneburit. 

Efter en knapp timme är operationen klar och Luciana bärs in till uppvaket där föräldrarna tar emot henne. Nury gråter när hon ser Luciana – men till skillnad från när dottern föddes, handlar det den här gången om glädjetårar. 

Mamma Nury håller om Luciana efter operationen. Foto: Rohanna Mertens

– Hon ser helt perfekt ut, precis så som jag drömt om. Om inte Operation Smile hade funnits och erbjudit hjälp, hade allt känts hemskt, säger Nury. För mig, som hennes mamma, hade det inneburit att jag blivit deprimerad. Eftersom folk har så mycket fördomar och dömer så lätt hade det påverkat oss föräldrar också.  Det hade varit jobbigt inte bara för Luciana, utan även för mig och hennes pappa om vi inte hittat en lösning. 

Luciana, 2 år. Foto: Rohanna Mertens

Nästa berättelse

Berättelse

Andréa sprider leenden världen över

Hon är en av drygt 200 svenska volontärer som åker på uppdrag till låg- och medelinkomstländer för att operera barn med läpp-, käk- och gomspalt. På åtta år har hon varit i väg 20 gånger!

Läs mer 2019-04-26

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.