Möt Nina och hennes dotter Joyce i den här fina filmen!

På Madagaskar, större än Frankrike till ytan och ett av världens absolut fattigaste länder, finns bara några enstaka plastikkirurger. För invånarna betyder det att möjligheten att få en operation är långt borta. Att själva bekosta en operation är otänkbart för de allra flesta, även för Nina och hennes familj.

– När Joyce föddes grät jag bara. Sköterskorna frågade vad jag hade gjort, vad jag hade ätit under graviditeten … Jag kände sådan skuld och jag grät och grät – varje dag!

En bebis med läpp-käk-gomspalt ligger i en säng. Bredvid ligger en lite äldre pojke, ca 3 år gammal. Pojken håller sin hand på bebisens mage och ler mot kameran.
Joyce med en av sina tre äldre bröder. Foto: Privat

”Jag kände inte igen henne”

När Nina kort efter förlossningen fick tips om Operation Smile tog hon därför genast kontakt och familjen välkomnades till ett kommande uppdrag. Väl där visade läkarundersökningen att Joyce, då knappa halvåret, var frisk och stark nog för en operation och läppen blev opererad, med fint resultat!

– När jag såg henne efteråt kände jag inte igen henne – så annorlunda såg hon ut! Jag fick försäkra mig om att det var hon genom att titta på hennes kläder. Det tog några dagar att vänja sig, säger Nina.

För Nina och hennes familj har hjälpen från Operation Smiles volontärer underlättat livet. Joyce har sedan den första operationen genomgått ytterligare ett par operationer samt fått logopedisk vård och tandreglering. Liksom de flesta barn födda med gomspalt, har hon behövt få hjälp med sitt tal. Logopeden ger bland annat tips om hur man kan ta stöd av tungan för att forma olika ljud och går igenom talövningar att jobba vidare med på egen hand.

En flicka får talträning av en logoped. De står vända mot varandra och logopeden visar hur flickan ska använda tungan för att få till ett visst ljud. De ser båda glada ut.
Joyce tränar talet med Angela Rezzonico, logoped och volontär från Italien. Foto: Lorenzo Monacelli

Förändrade livet på många plan

Genom Operation Smile har inte bara Joyce fått vård, Nina har också engagerat sig helhjärtat som volontär. Att Joyce fått hjälp har onekligen påverkat hela familjen, och till och med sönerna hjälper gärna till när Operation Smile har ett uppdrag i närheten av deras hem. Från början hjälpte Nina till med att tolka, därefter har hon blivit en del av stödteamet. Det betyder att hon tar hand om barnen innan de kommer in till operation. Genom leken förbereder sig barnen på sövning och på att använda narkosmasken.

Nina står i ett tält och pratar med en mamma som bär på sitt barn med läppspalt. I förgrunden syns en annan mamma som också bär på sitt barn med läpp-käk-gomspalt. Nina Joyces mamma och volontär

Jag peppar dem att komma tillbaka. Jag brukar säga att de inte får ge upp och att de måste ta ansvar för sina barns framtid.

Nina är också med och träffar familjer till barn som inte kan få en operation vid uppdraget. Många som söker sig till ett uppdrag är för sjuka eller undernärda, och volontärteamet tar inga risker. Är det inte säkert att operera, måste patienten vänta. Då kan Nina, med sin bakgrund och sina erfarenheter, stötta familjerna då hon varit med om samma sak. Hon kan också försäkra dem om att de inte blir bortglömda. Två gånger har hon själv varit med om att Joyce blivit nekad en operation på grund av sjukdom.

– Jag peppar dem att komma tillbaka. Jag brukar säga att de inte får ge upp och att de måste ta ansvar för sina barns framtid.

Hör Joyce själv berätta om hur hon vill hjälpa andra barn med läpp-käk-gomspalt!