Uppdrag Honduras 2019-07-01

Läkarstudenten Sophie: Berättelsen om Asher

Asher är en åtta månader gammal bebis som föddes med både dubbel läppspalt och en spalt som går från munnen upp till höger öga. Hans mamma Skarleth kom med honom till Operation Smiles medicinska uppdrag i Tegucigalpa i juni 2019. Jag träffade Skarleth och den väldigt glada Asher under den obligatoriska hälsokontroll som alltid inleder ett medicinskt uppdrag. 

Här bekantar jag mig med lille Asher, som föddes med en svår ansiktsspalt.

När Asher föddes blev Skarleth och Ashers pappa ledsna, men Skarleth bestämde sig för att hon skulle göra allt för att hjälpa sin son att få en operation.  

– Våra familjer reagerade som vi; de blev ledsna och oroliga. Samtidigt blev de riktigt glada över pojken och älskar honom, berättar Skarleth.  

Skarleth har funderat mycket på orsaken till att Asher föddes med spalt. Hon berättar att det när hon förra året var på universitetet blev upplopp. Polisen använde tårgas och Skarleth hamnade mitt i den giftiga gasen.  

Ashers spalt går tvärs över ansiktet, från munnen upp till ena ögat. Foto: Sophie Werner

– Vid den tidpunkten hade jag ingen aning om att jag var gravid, men jag tror att det var den giftiga gasen som skadade mitt foster, säger Skarleth, och förklarar att hon tror så eftersom ingen i hennes eller makens familj är född med spalt och att det därför nog inte är något ärftligt. 

Skarleth hoppas nu att Asher ska få en operation under Operation Smiles uppdrag i Honduras och hon hoppas även hitta en organisation som kan hjälpa sonen med hans högra öga som också är missbildat. Av den inhemska sjukvården förväntar hon sig ingen hjälp; via den kommer Asher aldrig att erbjudas de operationer han så väl behöver. Skarleth måste antingen resa utomlands med honom, eller hitta en organisation som verkar i Honduras. Hon vet att hennes familj och Ashers pappa alltid kommer att finnas där för att hjälpa henne att ge Asher allt han behöver i framtiden.


Det är svårt att förstå vad föräldrar i ett fattigt land, som Honduras, går igenom för att ge sina barn det bästa möjliga livet. Vissa familjer vandrar i flera dagar för att ta sig till Operation Smiles uppdrag!  

Skarleth själv har stora drömmar; hon går sitt tredje år på läkarprogrammet i Honduras och hennes dröm är att bli plastikkirurg. Hon vill hjälpa andra med spalt och hon skulle älska att få åka på uppdrag som plastikkirurg med Operation Smile i framtiden!  

Jag är så imponerad över de föräldrar som kommer till Operation Smiles uppdrag, att se vad de är villiga att göra för sina barn!  

Jag är också färdig med mitt tredje år på läkarprogrammet i Sverige och min dröm är att bli plastikkirurg och att åka på uppdrag med Operation Smile. Jag hoppas verkligen att jag kommer träffa Skarleth igen på ett av Operation Smiles uppdrag och att vi får arbeta som plastikkirurger tillsammans och skapa nya leenden för att ge barn världen över en bättre framtid.

/ Sophie Werner, läkarstudent från Linköping, på uppdrag i Honduras

Fotnot: Operation Smiles uppdrag i Tegucigalpa, Honduras, fick hastigt avbrytas p g a oroligheter och upplopp, och Asher hann inte få sin operation. Två månader senare, i augusti 2019, skriver mamma Skarleth ett meddelande till Sophie och berättar att han nu trots allt fått en läppoperation på samma sjukhus, av en lokal plastikkirurg. Detta efter en överenskommelse med Operation Smile om att erbjuda ett antal operationer till följd av det så snöpligt avbrutna uppdraget. Vi gläds med familjen och hoppas kunna återkomma framöver och berätta mer om Asher, inte minst för att höra om han även får hjälp med sitt öga. Se nedan en ”efterbild” som Skarleth skickat till Sophie!

Efter! I december 2019, fyra månader efter att Asher fått en läppoperation av en lokal plastikkirurg, skickade Skarleth en bild till Sophie för att visa resultatet.

Nästa uppdrag

glad tjej i sin pappas famn under operation smiles uppdrag Uppdrag

Uppdrag på gång i juli

Ny månad, nya leenden!

Läs mer 2019-06-30

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.