Nyhet Sverige 2019-08-15

Champagnegaloppen med ett Smile

För tredje året i rad anordnade Falsterbo golfklubbs damkommitté i juli en golftävling till förmån för Operation Smile. I år samlade man in 27 625 kronor, en summa som Helena Erichs, en av damkommitténs åtta medlemmar*, är mycket nöjd med.

– Dagen blev en succé! Vi noterade även ett hole-in-one av en av deltagarna, Anna Oxenstierna, som också vann tävlingen i A-klass tillsammans med Christina Beck-Friis.

För tre år sedan tog Falsterbo golfklubbs damkommitté initiativ till en golftävling till förmån för Operation Smile. Hittills har de samlat in 74 000 kronor.

Berätta om bakgrunden till tävlingen
– Det började för tre år sedan när vi i damkommittén bestämde oss för att anordna en tävling i syfte att samla in pengar till något välgörande ändamål. En av medlemmarna kände till Operation Smile, som vi andra då aldrig hade hört talas om. Hon tog reda på lite mer för att ge oss information och därefter kom vi överens om att det var ett bra val, berättar Helena Erichs.

Pengarna ni samlar in kommer från anmälningsavgifter, men också via lotteri och annat?
– Ja, vi har ett lotteri med priser som vi delvis ”tiggt ihop”. Inför tävlingen säljer vi också ett speciellt häfte för ett par hundralappar. Det innehåller kuponger med ”lättnader”, vilket innebär att du kan ”köpa dig fri” från knepiga situationer. Du kan till exempel byta en kupong mot att du får plocka upp en boll som hamnat i en sandbunker.

Vilka är det som är med och tävlar?
– Det är väldigt blandat; både ungdomar och äldre, men bara kvinnor. Det brukar vara ungefär 60 stycken anmälda. Några av våra duktigaste ungdomar ställer dessutom upp och står utplacerade på banan. Vid de hålen kan de tävlingsdeltagare som köpt ett häfte utnyttja en kupong och ”köpa” ett driverslag av ungdomen. Ibland är det ett jättebra val, men det är lite av en chansning, förstås.

Dagens vinnare i A-klass, Christina Beck-Friis & Anna Oxenstierna. Anna lyckades dagen till ära även pricka in en hole-in-one!

På tre tävlingar har ni samlat in 74 000 kronor, en fantastisk summa! Hur känns det att kanske så många som 30 barn nu – tack vare er – kommer att få en livsförändrande operation?
– Det känns oerhört tillfredsställande! Vi är så tacksamma att så många ställer upp i vår tävling och bidrar till att göra detta möjligt.

Märker ni av ett intresse för Operation Smile bland deltagarna? På vilket sätt i så fall?
– Vi har informationsfoldrar som ligger framme och som många tar med sig hem för att läsa. Flera deltagare skänker dessutom extra pengar i vår insamlingsbössa som vi ställt i restaurangen. På anslagstavlan sätter vi också upp bilder som vi fått från Operation Smile och som många tittar på.

Berätta om namnet; Champagnegaloppen med ett Smile
– Vi har fina priser – champagne – till de deltagare som placerar sig topp tre i tävlingen, och Smile, det är ju för att pengarna går till Operation Smile och till nya leenden!

* Sex av medlemmarna syns på bilden i början av artikeln, från vänster: Viveka Löwenhielm, Cajsa Annemark, Helena Erichs, Pia Linder, Katarina Barnekow och Monica Wrangel. (På bilden saknas Anette Roth & Ulla Thenfors.)

Alla kan vara med och samla in pengar så att fler barn överlever och får en ny start i livet! Starta en egen insamling själv, tillsammans med vänner, eller engagera hela klassen eller företaget.

Starta en insamling

Nästa nyhet

Nyhet

”För dessa barn betyder  en  operation ALLT” 

Allt fler upptäcker möjligheten att starta en egen insamling via Facebook, till exempel i samband med att man fyller år. En som har gjort just det är Cecilia Stenström och vi frågade nyfiket varför!

Läs mer Sverige 2019-07-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.