Uppdrag Madagaskar 2019-12-03

”En liten insats kan göra något stort för barnen”

Ulf Hildingsson, narkosläkare och volontär, ska strax söva Tiaviniaina, 9 år. Förra gången hon sökte hjälp hos Operation Smile var hon för undernärd, men har nu lyckats öka i vikt. Foto: Rohanna Mertens

– En orsak till att ett barn inte får en operation kan vara att det är undernärt och behöver växa till sig. Det kan också bero på att barnet har en infektion, eller ett hälsotillstånd som rent allmänt är för dåligt för att barnet ska klara narkosen på ett säkert sätt.  

Narkosläkaren Ulf Hildingsson, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, förklarar varför man som volontär måste säga nej till några av dem som söker hjälp hos Operation Smile. Men han betonar samtidigt vikten av att de här barnen sätts på näringsprogram, så att de kan få hjälp nästa gång, precis som de barn som då förhoppningsvis hunnit tillfriskna. Ulf har varit med från Operation Smiles start i Sverige och åkte på sitt första uppdrag 2011. Nu är han nyligen hemkommen från Madagaskar. På denna väldiga ö, med en yta större än Frankrike, bor 25 miljoner människor. Infrastrukturen är usel och sjukvården svårt eftersatt; här saknas tillgång till det mest elementära. I hela landet finns exempelvis endast tre plastikkirurger, så inte att undra på att patienter med läpp-käk-gomspalt inte prioriteras. När Operation Smile är på plats i staden Majunga ringlar kön lång.  

Läkarundersökningen avgör vilka som ska få en operation. Under veckan i Majunga genomfördes 115 operationer. Foto: Rohanna Mertens

Ett av de närmare 200 barn som tålmodigt väntar i kön är Tiaviniaina, 9 år. Familjen har sökt sig hit i hopp om att hon ska få en operation för sin läppspalt – en operation som skulle betyda allt! Livet hemma i byn är svårt; grannarna tror att flickan står under en förbannelse som ska drabba dem alla och de har med olika medel försökt att driva bort den lilla familjen. Ulf förklarar hur en operation kan förändra livet för ett barn: 

– För Tiaviniaina skulle en operation betyda att hon kommer kunna prata och äta bättre, och den stigmatisering som spalt kan leda till kommer förhoppningsvis att utebli. Hon kommer att bli en del av samhället och får möjlighet att utvecklas på samma villkor som andra barn. 

Familjens glädje är inte att ta miste på när Tiaviniaina blir en av de utvalda. Totalt opereras 115 patienter under veckan. När det är dags för Tiaviniaina är det Ulf som tar hennes hand och leder in henne i operationssalen. Han hjälper henne med narkosmasken och snart sover hon djupt. 

– Min roll är att se till att patienten blir sövd, är smärtstillad och att operatören kan komma åt i munnen på ett bra sätt. Och naturligtvis att ge smärtlindring så att patienten klarar sig efteråt, säger Ulf, och berättar att det är något av ett äventyr att få åka ut i världen på det här sättet.  

– När man väl har kommit till en plats som denna, ser man att man med en ganska liten insats kan göra något stort för barnen. Det är intressant med en internationell organisation som ser till människors likhet och inte olikhet, och som satsar lika mycket på pojkar som på flickor; equal opportunities! 

Narkosläkaren och volontären Ulf Hildingsson bekantar sig med Tiaviniaina under uppdragets första dag. Hon var en av 193 sökande, som alla fick en noggrann läkarundersökning. Foto: Rohanna Mertens

Vill du bidra till att våra volontärer kan åka ut på fler uppdrag och hjälpa fler barn? Gör skillnad genom att köpa en julklapp i vår webbshop!

K

Nästa uppdrag

Familj efter operation i Thailand Uppdrag

Uppdrag på gång i december

Ny månad nya leenden!

Läs mer 2019-12-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.