Uppdrag 2020-02-07

Sjuksköterskans år: Möt volontären Kristina Johansson

2020 har av Världshälsoorganisationen, WHO, utnämnts till sjuksköterskans och barnmorskans år. Vi vill därför under året rikta lite extra uppmärksamhet mot våra fantastiska sjuksköterskor som åker ut volontärt för att förändra livet för barn med läpp-käk-gomspalt. En av våra hjältar är Kristina Johansson, pensionerad operationssjuksköterska med erfarenhet från både FN och Försvarsmakten i bagaget. Kristina är den av våra sjuksköterskor som varit iväg på allra flest uppdrag; snart åker hon ut på sitt 29:e – och detta inom loppet av bara fem år! 

Du landade helt nyligen efter ett uppdrag i Marocko, men packar redan om väskan för att snart åka ut igen. Den här gången till Egypten på vad som blir ditt 29:e uppdrag! Hur kommer det sig att du väljer att åka iväg så ofta?

Det är ett privilegium att få vara en del av Operation Smile! Att få se hur en patients tillvaro på en timme kan vändas från elände och sorg till hopp om en ljusare framtid, tack vare en operation, är en fantastisk känsla. Att se dem lämna uppdraget med ett Smile, den känslan är obeskrivlig! Jag och de andra volontärerna åker till uppdragen för att hjälpa andra, men vi får tillbaka mer än vi ger. Efter varje arbetspass känner vi stor lycka.

Vad är det som driver dig i din roll som sjuksköterska?

Det som driver mig i mitt arbete är att jag får möjlighet att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Att se glädjen hos föräldrarna när de får se sitt barn för första gången efter en operation är en upplevelse som man bär med sig hela livet!

Vilket är ditt starkaste minne från ett uppdrag?

Jag har flera starka minnen. Jag har mött mammor som blivit tillsagda att dräpa sitt barn i floden, eller att låta barnet dö i hyddan. Jag minns en äldre man som efter sin operation berättade att han nu kunde begravas som en ”normal” människa. En annan patient jag minns var en tonåring som tackade för sin operation. Han berättade för mig att om han inte hade fått en operation för sin läppspalt skulle han ha tagit livet av sig.

Vi träffar föräldrar som kämpar och gör allt för sina barn, för att kunna ge dem en bättre framtid. En del har vandrat till fots i flera dagar för att ta sig till oss. En mamma hade paddlat med sina två barn i två dagar på en flod med krokodiler. Många familjer är mycket fattiga och gör stora uppoffringar för att kunna ta sig till Operation Smiles uppdrag.

Kristinas favoritcitat:

”A warm smile is the universal language of kindness”

William Arthur Ward

Vill du hjälpa oss att skicka ut Kristina och våra andra fantastiska volontärer på fler uppdrag? Ge en gåva, så att de kan hjälpa ännu fler barn. Tillsammans förändrar vi liv!

Ge en gåva

Nästa uppdrag

Uppdrag

Uppdrag på gång i februari

Ny månad nya leenden.

Läs mer 2020-02-01

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.