Berättelse Marocko 2020-03-12

Janat var nära att svälta ihjäl

Janat hade tappat nästan hälften av sin födelsevikt. Tack och lov förstod hennes föräldrar hur viktigt det var att söka hjälp i tid och tog med henne till vårt uppdrag i Oujda.

Lilla Janat har kommit med sin mamma till vårt uppdrag i marockanska Oujda. Janat är bara en månad, och allt för liten för att få en operation. Tack och lov har föräldrarna ändå varit så försigkomna och kloka att de bestämt sig för att ta henne till uppdraget i hopp om att få hjälp.

Väl på plats fick mamma Fatima kontakt med en av våra volontär-tandläkare, som snabbt insåg hur gravt undernärd den lilla var. Hennes läpp-käk-gomspalt gjorde det näst intill omöjligt för föräldrarna att få i henne näring.

Tack vare en specialanpassad gomplatta, som gjordes på vår klinik i Oujda, kunde Janat för första gången dricka utan att sätta i halsen.

Efter att ha konstaterat att läget var akut, tog ett par av våra volontärer med mor och dotter till Operation Smiles lokala, året runt-öppna klinik i staden, där de snabbt fick hjälp. Det visade sig att Janat under sin första månad i livet tappat nästan hälften av sin födelsevikt. Fatima berättade att den mjölk hon försökt få i Janat fått dottern att sätta i halsen och hosta som om hon höll på att kvävas, och att mjölken sedan bara runnit rätt ut genom näsan. Fatima och hennes man har inte vetat vart de skulle vända sig, utan bara känt sig totalt hjälplösa.

– När vi såg hur hon blev allt svagare började jag frukta för att vi skulle förlora henne.

Fatima berättar att hon i genomsnitt fått i Janat totalt en knapp deciliter mjölk per dag. Tack vare den gomplatta som nu gjordes i ordning på kliniken kunde Janat dricka nästan lika mycket i ett enda svep, på mindre än tio minuter! För första gången fick Fatima se sin flicka dricka utan att sätta i halsen.

– Jag är så glad, så lättad. Jag ber Gud att ge alla volontärer lycka och allt de vill ha i livet. Jag har aldrig mött människor med sådana goda hjärtan tidigare.

Mamma Fatimas lättnad och tacksamhet var enorm. Janats första månad i livet har inneburit en ständig kamp för att få i flickan mjölk.

Janats första tid i livet har inneburit en svår påfrestning och utmaning för föräldrarna, som maktlösa bara har kunnat se på hur deras lilla flicka kämpat för sitt liv.

– Jag skulle göra vad som helst för att hjälpa min dotter, säger Fatima, vad som helst.

Dagen därpå är familjen välkommen tillbaka till kliniken för att prova ut ett speciellt hjälpmedel, en ”nasoalveolar molding” till Janat. Den ska bidra till att forma hennes lilla näsa på ett fördelaktigt sätt, samtidigt som gommen kan utvecklas och bli starkare i väntan på den dag då Janat är stor nog för att få en operation av Operation Smiles volontärer. Även om läget redan nu ser mycket ljusare ut, är det en dag som Fatima verkligen ser fram emot!

Vill du också vara med och förändra livet för barn som Janat?

Ge en gåva

Nästa berättelse

Berättelse

Ett lättare liv för Lexxi – den andra operationen

I Colombias heta öken bor Lexxi, i trakter som är både fattiga och farliga. Det bekymmer som dock gnager mamma Elba värst är hur hon ska hitta en lösning för Lexxi, som föddes med läpp-käk-gomspalt.

Läs mer colombia 2020-03-05

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.