Berättelse 2020-03-18

”Känns jättebra att sponsra några operationer varje år!”

Tandhygienister stödjer Operation Smile
Lotta Klang och Elena Mondini Friman bidrar inte bara till sina patienters goda munhälsa, utan också till att Operation Smiles volontärer kan resa ut och operera fler barn födda med läpp-käk-gomspalt. Foto: Lisa Wikstrand

– Vi har det så bra här i Sverige och behöver knappt lyfta ett finger för att få en operation. Om jag kan ge tillbaka på något sätt vill jag gärna göra det.  

Lotta Klang hade just genomgått en mindre operation för egen del, när hon fastnade framför en TV-dokumentär om Operation Smile. Hon berördes på djupet när hon såg barnen som fötts med läpp-käk-gomspalt och som på grund av det fick lida så svårt. Där och då väcktes tanken på att hon ville vara med och bidra. 

När Lotta, som är tandhygienist, ett par år senare startade egen klinik, ”Din Tandhygienist”, ihop med Elena Mondini Friman beslöt de sig för att löpande bidra till ett välgörande ändamål.  

– Jag kom att tänka på dokumentären och drog in min kollega som också blev engagerad. Det är hemskt när man tänker på hur illa många blir behandlade bara för att omgivningen tror att detta är ”djävulens verk”.  

Att dokumentären fastnat hos Lotta, i kombination med att hennes och Elenas arbete för en god munhälsa utgör en naturlig koppling till Operation Smile, gjorde valet lätt och de startade ett regelbundet givande via autogiro.  

Munhälsa är alltid en stor och viktig del av Operation Smiles informationsarbete ute på de medicinska uppdragen. I många länder konsumeras extremt mycket sötsaker. Många av patienterna har aldrig sett en tandborste – än mindre använt en. Operation Smiles volontärer lär ut hur man borstar sina tänder, och alla barn får med sig tandborste och tandkräm hem efter operationen. 

– Det är otroligt viktigt med god munhälsa, dels för att man kan drabbas av karies och tandlossning, dels för att det annars kan bildas bakterier som man numer vet kan orsaka en rad allvarliga sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, berättar Lotta.  

De tandläkare – volontärer från olika länder – som finns med på Operation Smiles uppdrag fyller en mycket viktig funktion både inför och under operationerna. Det handlar bland annat om att tänder ibland måste dras ut och om att skapa olika hjälpmedel, som obturatorer, gomplattor, som patienter som måste vänta en tid på en gomspaltsoperation kan ha stor hjälp av.  

”Din Tandhygienist” är nu inne på sitt sjätte år med kontinuerligt stöd till Operation Smile. Hittills har gåvorna gjort att ungefär 26 barn har kunnat få en operation! Lotta berättar att klinikens val att hjälpa barn med läpp-käk-gomspalt till ett nytt liv betyder mycket även för deras egna patienter. När hon sätter upp bilder och berättelser om volontärernas upplevelser ute i fält på mottagningens anslagstavla får de uppmuntrande kommentar och nyfikna frågor.

– Det känns jättebra att vara med och sponsra några operationer varje år! Det är fantastiskt att en så pass liten summa kan göra så stor skillnad och förändra liv. Jag blir imponerad av att volontärerna klarar att jobba under så enkla omständigheter ute på uppdragen och ändå lyckas så bra. Och att de arbetar helt utan ersättning!

Vill du och ditt företag också bidra till att Operation Smiles volontärer kan resa ut på uppdrag och förändra livet för barn med läpp-käk-gomspalt?
Ge regelbundet varje månad via autogiro, eller läs mer om våra företagsgåvor:

Företagsgåvor

Nästa berättelse

Berättelse

Janat var nära att svälta ihjäl

Janat fick bara i sig en knapp deciliter mjölk per dag. Hennes föräldrar såg hur hon blev allt svagare. Nu har hon fått hjälp på vår klinik i Oujda och ska kunna växa till sig för att så småningom få en operation.

Läs mer Marocko 2020-03-12

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.