Nyhet 2020-05-12

”Det ingår i att vara människa att hjälpa andra”

Ruben Madsen har fått en enorm respons sedan han i ”Smartare än en femteklassare” berättade att han skänker en del av vinsten på 80 000 kronor till Operation Smile.

”Så fint att skänka pengarna till de barn som har gomspalt.” 
”Bra tävlat! Jättefint att du skänker pengar till barn med gomspalt.” 

När Ruben Madsen, 72 år och till yrket clown, häromveckan tävlade i SVT:s familjeprogram ”Smartare än en femteklassare”, fick han en enorm respons; för sin medverkan men inte minst för att han valde att skänka en del av vinsten till Operation Smile. Ruben gick, som man brukar säga ”rakt genom rutan” – och därefter vidare rätt in i många människors hjärta!  

– Jag har fått så mycket lovord och en massa fantastiska mejl och meddelanden. Folk tycker att det här är så positivt, berättar Ruben, som blev lite extra glad när någon skrev ”Det är tungt under coronan, men nu blev livet lite lättare”. 

Läste på om läpp-käk-gomspalt

Egentligen var det redan före teveinspelningen, innan han visste om det skulle bli några pengar alls, som Ruben gav sin gåva. Att han ville bidra var något som hade legat och grott en tid och som sedan tog fart när han i julas, lite trött på all hysteri kring julklappar, på Operation Smiles hemsida läste på om läpp-käk-gomspalt och om hur organisationen jobbar på olika sätt med patienter över hela världen. 

– Tidigare har jag sett något på TV och i sociala medier, men nu förstod jag ännu bättre, och såg bilder på barn med svårt missbildade ansikten. Vissa saker som man ser kan man bara inte glömma.  

Tittaren kunde nog ana att Ruben är van att framträda; han skämtade med programledaren Josefin Johansson och verkade hur cool och avslappnad som helst.

Det märks att Ruben brinner för barns väl. Han hyllar ”Smartare än en femteklassare”, eftersom han uppskattar att programmet lyfter fram barnen, som får spela en viktig roll. Han mejlade denna feedback till programmakarna och fick själv frågan om att medverka. Det var då, inför inspelningen, som han kom på att det kunde vara ett perfekt tillfälle att skänka en större summa pengar till Operation Smile. 

– Jag köpte åtta operationer, kan man väl säga. Jag tycker att det ingår i att vara människa att hjälpa andra. Det är lite av meningen med livet – och jag liksom många med mig vill ju söka någon mening med livet. Vill du nå lite högre och göra nytta som medmänniska, så kan du hjälpa även om du så bara skänker ett par hundralappar. 

”Ingen är väl mer en människa”

Samtidigt förklarar Ruben ärligt att en del av den bakomliggande drivkraften nog stavas kärlek; ett behov av att själv få kärlek och bekräftelse. Att ingen väl är mer än människa. Det är helt enkelt trevligt att få positivt gensvar och att uppfattas som en schyst medmänniska. Han inser också att alla inte har samma möjlighet att ge. 

– Jag förstår att människor har olika förutsättningar. Inte minst nu i coronatider kan många känna oro för sin ekonomi, men bara att tänka tanken att man vill bidra är ett första steg i rätt riktning. Det kan liksom ändå ge ringar på vattnet.  

Ruben vid ett av sina hittills nio besök på Grönland. Han hoppas kunna åka tillbaka dit redan i höst.

Hur var det då att medverka i programmet? Tittaren kunde nog ana att Ruben är van att framträda, i det han intog ”manegen” med bravur. Han skämtade och verkade hur cool som helst. Det är väl inte för inte han sedan 1972 kan titulera sig professionell clown, med vana att framträda inför storpublik i världens alla hörn, däribland fem år inom den ryska statscirkusen!  

– Nä, det gick ju bra, säger Ruben ödmjukt om sin medverkan, och berättar att han var sämst i klassen på den tiden han själv gick i femman. 

Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess och han kom snart att bli en framgångsrik clown; en karriär  som ännu inte är avslutad. Om viruset inte sätter P ska Ruben åka på sin tionde turné till Grönland – jordens mest glesbefolkade land – i höst. Därtill har Ruben, helt i sin anda att vilja göra gott, skissat på en idé om ett samarbete med Operation Smile. Vi hoppas att vi får anledning att återkomma med spännande information om den saken! 

Ruben Madsen under ett av sina framträdanden som clown.

Nästa nyhet

Nyhet

Tomteparad gav 75  000 kronor till Operation Smile

När Västerviks Rotaryklubb och Västervik Arkipelag RK för tredje året i rad anordnade tomteparad stod Operation Smile som en av förmånstagarna. Mer än 173 000 kronor samlades in!

Läs mer 2020-04-03

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.