Nyhet Svenska Postkodlotteriet 2021-03-08

Operation Smile får 14,9 miljoner till drömprojekt i Ghana

Hundratusentals barn i Ghana lever med läpp-käk-gomspalt, autism eller Downs syndrom, vilket gör att de saknar ett fungerande tal. Nu har Svenska Postkodlotteriet beviljat Operation Smile 14,9 miljoner kronor för att organisationens Drömprojekt ”Speech on Wheels – Breaking Barriers to Care” ska bli verklighet. Genom projektet kommer minst 8 700 barn få hjälp att utveckla sitt tal och sitt språk.

– Den som är född med gomspalt har ofta mycket svårt att göra sig förstådd och många av de andra barnen med diagnoser har gömts undan så länge, på grund av familjernas skam, att de helt saknar ett tal. Med det här projektet vill vi skapa en framtid också för dessa barn, med möjlighet till skola och ett socialt liv. Samtidigt är vi med och bygger en bättre sjukvård i Ghana, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile Sverige. 

Via projektet ”Speech on Wheels – Breaking Barriers to Care” ska minst fyra allmänkirurger få specialistträning i kirurgi för läpp-käk-gomspalt samtidigt som 57 logopedstudenter får stöd i sin utbildning. Målet är att säkerställa tillgång till vård i hela landet samt att nå bättre akademisk kvalitet på den logopediska vården och samtidigt minska stigmat kring kommunikationsnedsättning. En innovativ del av projektet är de mobila kliniker för logopedisk träning som ska skapas för att nå människor ute på landsbygden. I dag finns endast fem logopeder i Ghana, ett land med 27 miljoner invånare. I Sverige har vi 1 900 logopeder.

Projektet kommer även att engagera lokala hälsoarbetare och organisationens ideellt engagerade, som kommer att hålla kurser för hela byar där familjer med barn både med och utan funktionsnedsättningar kan delta. 

– Språket är en nyckel till delaktighet och ett rikt socialt liv. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi bidra till Operation Smiles arbete för att stärka barnen och bryta stigmat med funktionsnedsättningar, säger Eva Struving, Managing Director på Svenska Postkodlotteriet.

Projektet tilldelas 14,9 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som varje år beviljas av Svenska Postkodlotteriet. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

Nästa nyhet

Nyhet

En dag i logopedens liv

”När klockan närmar sig tre märker vi att vi varken har hunnit ta paus, äta lunch eller gå på toaletten. Dagen har varit så spännande med alla fantastiska möten, att det inte ens slagit oss.” Läs en logopeds dagbok från Hue, Vietnam.

Läs mer Vietnam 2021-03-04

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.