Nyhet Sverige 2021-09-29

”Jag har lärt mig att än mer uppskatta sjukvården här hemma”

Ute i fält; Jakob Huusom, barnanestesiolog och barnintensivist.

Hallå där… Jakob Huusom, barnanestesiolog och barnintensivist, som nyligen var på uppdrag i Paraguay. Du åkte ut för första gången i februari 2020, på vad som kom att bli ett av de allra sista uppdragen innan pandemin drabbade världen. Hur har det känts med den här långa pausen?

– Durgapur i Indien, som var mitt första uppdrag, gav mig verkligen blodad tand, så det var något av en antiklimax att inte kunna komma ut på uppdrag på så länge. Speciellt nu, när så många människor väntar på att få en operation och köerna är längre än någonsin. Men desto roligare att äntligen få åka iväg igen!

På vilket sätt  märktes pandemin av?

– Det var krångligt att resa och många olika tester och nödvändig dokumentation. I Paraguay bar alla människor ständigt mask – överallt. Som dansk hade jag ju precis vant mig vid att inte behöva bära mask.

Operation Smile Sverige samlar även volontärer från övriga Norden, som du som ju är dansk. Hur kommer det sig att du sökte dig hit?

– Redan för fem år sedan var det en svensk anestesiolog som berättade för mig om Operation Smile. Och sedan, 2017–2019, arbetade jag i Australien med en sjuksköterska som hade varit ute på flera uppdrag med Operation Smile.

Var arbetar du till vardags?

– Jag är den ende narkosläkaren på en intensivvårdsavdelning för för tidigt födda barn på Rigshospitalet i Köpenhamn. Vi har 36 sängar och ger intensivvård till barn som fötts så tidigt som i graviditetens 23:e vecka, och sedan barn upp till 2 år, inklusive ECMO-vård (hjärt-/lungmaskin). Vi hämtar också sjuka barn från hela östra Danmark samt från Färöarna och Grönland.

Uppdraget i Paraguay var  lokalt och ni var bara sex volontärer från andra länder. Hur fungerade samarbetet med de lokala volontärerna? Hur klarade ni t ex de språkliga barriärerna?

– Vi hade riktigt bra tolkar, främst studenter, men många av de lokala volontärerna pratade bra engelska. Och så är människorna i Paraguay väldigt snälla, och blir glada när du försöker tala spanska. Jag var också glad över att ha Anne-Marie Banning, min danska volontärkollega, som teamledare för oss narkosläkare. Hon passar utmärkt i den rollen och månar om alla. Hon håller sig i bakgrunden, men kliver snabbt fram om läget blir akut, och styr upp situationen.

I augusti 2021 kunde Jakob Huusom äntligen åka ut igen, efter en lång pandemipaus. Denna gång var det 70 barn i Paraguay som fick en livsförändrande operation. Här förbereder sig Jakob och hans volontärkollegor inför en ny arbetsdag.

Ett uppdrag inleds alltid med en hälsokontroll av alla som söker hjälp. Hur mådde patienterna överlag?

– Barnen i Paraguay var vid god hälsa – särskilt jämfört med de barn jag mötte i Indien 2020.

Under pandemin har de flesta medicinska uppdrag varit mycket begränsade, men detta var ett ganska stort uppdrag. Hur flöt arbetet på?

– Själva hälsoundersökningarna hade gjorts redan innan vi anlände, av våra lokala volontärer. Men vi läste igenom alla journaler och satte röd varningsflagg vid de patienter där vi bedömde att en operation skulle kunna vara riskfylld. Uppdragets första dag var en smula rörig, men sedan gick allt riktigt smidigt och vi kunde genomföra samtliga 70 planerade operationer. Alla patienter var barn, från 6 månader upp till 2,5 år.

Vilken var din roll?

– Jag hade ansvar för barnen när de vaknade ur narkosen, men jag hade även tid att agera barnläkare inne på avdelningarna där barnen vårdas inför, respektive efter, sina operationer. En viktig del av mitt arbete på uppdragen är att avgöra om ett barn är friskt och starkt nog för att klara narkos. Jag var även behjälplig inne på operation, där jag övervakade vissa patienter lite extra.

Timmen före operation får barnen tillbringa i lekterapin. De får leka en stund, men de får även, på ett pedagogiskt sätt, information om vad som ska hända. Nu har det blivit 3,5-årige Shyams tur och Jakob hämtar honom för att ta honom till operation och lägga narkosen.

Vad får du själv ut av att åka på medicinska uppdrag med Operation Smile?

– Jag har lärt mig att i ännu högre utsträckning än tidigare uppskatta sjukvården här hemma. Jag har blivit sugen på att lära mig spanska och har laddat ner språk-appen Duolingo. Jag har också insett hur mycket man faktiskt kan förstå av en patients mående genom att bara använda sina ögon och öron, sitt stetoskop och några enkla tester.

När hoppas du kunna åka iväg på uppdrag nästa gång?

– Våren 2022? Jag har fyra barn och ett krävande jobb, men lyckligtvis en tålmodig fru, så det är en utopi att tro att jag ska kunna ta mig ut mer än en gång om året.

Nästa nyhet

Nyhet

”Känslan var att jag medverkat i något stort och viktigt”

Med sig hem från uppdragen tar narkosläkaren och volontären Anne-Marie Banning känslan av att ha gjort något som är mer värt än lön och pengar.

Läs mer Paraguay 2021-09-13

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.