Nyhet Rwanda 2021-11-24

Medicinsk milstolpe när Rwanda mer än fördubblar antalet plastikkirurger

Två plastikkirurger på en befolkning om 13 miljoner; en ekvation som alla och envar förstår inte alls går ihop. Likväl är det så det ser ut i dagens Rwanda. Tack vare att vi nu är med och utbildar tre nya plastikkirurger mer än fördubblar landet sin kapacitet inom plastikkirurgi när de tre nästa år tar sin examen. Specialistutbildningen på detta område är Rwandas första någonsin, och den kan därtill stoltsera med att den kommer att leverera landets allra första kvinnliga plastikkirurg – en medicinsk milstolpe!

Foto: Jörgen Hildebrandt

För de flesta invånare i detta Afrikas mest tätbefolkade land, med en yta mindre än Småland, är säker kirurgi ingenting man kan räkna med. Hälso- och sjukvårdssystemet är svårt eftersatt och väntetiderna enorma även vad gäller livsviktiga operationer av exempelvis bränn- och trafikskador. Här finns endast två plastikkirurger – landets första – och att säga att de jobbar i princip jämt är ingen överdrift. Barn födda med läpp-käk-gomspalt? Nej precis, de tillhör inte en grupp som kan prioriteras. 

Men nu, tack vare detta specialprojekt, som helt finansieras av Svenska Postkodlotteriet, ser framtiden plötsligt mycket ljusare ut! Förutom kraftigt förbättrade möjligheter att ta hand om alla patienter förstärks effekten ytterligare då de nybakade specialisterna i sin tur kommer att vara med och utbilda nya plastikkirurger; fem unga läkare är redan antagna till nästa kurs, med start i januari 2022. Även den kursen bekostas till viss del av Svenska Postkodlotteriet. 

Som en del av den pågående specialistutbildningen genomförde Operation Smile i november 2021 ett utbildningsuppdrag, med fokus på operationer av läpp-käk-gomspalt, en av många tekniker som en plastikkirurg måste behärska. På plats på Universitetssjukhuset i huvudstaden Kigali fanns vår svenske volontär Patrik Boivie, till vardags verksam på Sahlgrenska. Han varvade under veckan teori och praktik och de tre ST-läkarna bistod honom under operationerna. De flesta patienter var barn födda med spalt, men några andra patienter i behov av plastikkirurgi fick även de en operation. En var lille Joshua, 2 år, som föddes med amniotiskt band – ett sällsynt tillstånd som kan uppstå i livmodern. Möt Joshua längre ner!

Foto: Jörgen Hildebrandt

Femåriga Valentine är ett av Rwandas alla barn som lever med en obehandlad läppspalt. Operationer av läpp-käk-gomspalt är ingenting som kan prioriteras när landets blott två(!) plastikkirurger och 18(!) narkosläkare inte ens hinner ta sig an alla de mest akuta fallen som kommer in till sjukhusen.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Under utbildningsveckan på University Teaching Hospital of Kigali fokuserade vår svenske volontär Patrik Boivie (till vä), specialist inom plastikkirurgi, på operationer av läpp-käk-gomspalt. En av dagarna veks helt åt teori, då ST-läkarna Ian Shyaka (med ryggen mot kameran), Françoise Mukagaju och Yves Nezerwa (till hö) bland annat fick träna olika operationstekniker på en simulatordocka; ett slags konstgjord mun. Deltog gjorde även landets två enda befintliga plastikkirurger, professor Faustin Ntirenganya, som fått sin specialistutbildning i Frankrike samt Charles Furaha, som fått sin i Sydafrika. De tre ST-läkarna kommer att ta examen hösten 2022, efter en treårig specialistutbildning, som alltså helt finansieras av Svenska Postkodlotteriet. 

Foto: Jörgen Hildebrandt

Marthe anlände till sjukhuset i Kigali för att låta sin sju månader gamla baby, Promesse, gå igenom vår hälsokontroll, i hopp om att hon skulle få hjälp. När hennes lilla dotter var bara ett par veckor gammal hade Marthe upptäckt ett hål i flickans gom. Hon hade genast efter att dottern fötts förstått att något var fel, eftersom Promesse hade problem att amma. Efter att i två veckor ha sett den lilla kämpa för att få i sig mat, undersökte Marthe hennes mun. Det var då hon upptäckte hålet. Marthe sökte vård på den lokala kliniken och remitterades till ett större sjukhus, bara för att få veta att det inte fanns något de kunde göra för att hjälpa.

Marthe blev både ledsen och orolig. Smärtsamma minnen från hennes egen barndom kom tillbaka; minnen av utanförskap och trakasserier. Hon har själv alltid haft problem med mat som kommer ut genom näsan och hennes tal är inte helt rent. Hon har aldrig haft en aning om varför, men det ledde till att hon under sina första tio år inte pratade överhuvudtaget. Denna tillvaro, utan socialt sammanhang, har tärt hårt på Marthe. Hon beskriver hur hon helt tappat känslan av att ha något värde alls som människa.

– Jag har inte haft några vänner och jag har aldrig gått i skolan. Även när jag senare, i tonåren, började prata behandlade alla mig som om jag vore värdelös.

När Marthe insett att även hennes lilla flicka hade fötts med ett hål i gommen blev hon skräckslagen. Hon ville inget hellre än att ge sin dotter ett annat liv än det hon själv haft. 

Foto: Jörgen Hildebrandt

Valentine, 5 år, kom till sjukhuset med sin pappa, Jean, efter en tre och en halv timme lång bussresa. Familjen på fem – Valentine har två äldre bröder – bor på landsbygden i norra Rwanda, i ett litet hus med två rum och utan vare sig rinnande vatten eller elektricitet.

Jean berättar om vad Valentine får stå ut med i form av trakasserier och mobbning, bara för att hon fötts med läppspalt, och att detta har lett till att de för det mesta har valt att hålla sin dotter isolerad.

– Ingen har skadat henne fysiskt, men förödmjukelsen… De andra barnen retas och hon får aldrig vara med och leka. En operation kommer betyda att hennes liv kan ta en helt ny vändning! 

Foto: Jörgen Hildebrandt

Tvåårige Joshua föddes med amniotiskt band, ett sällsynt syndrom som kan inträffa om fostersäckens inre hinna spricker och banden liksom lindas runt fostrets kroppsdelar. På Joshua syns detta som en djup skåra runt höger underarm, och på hans vänstra hand har fingrarna inte utvecklats som de ska.

– Joshuas pappa lämnade oss när han fick se sin son, berättar Fidelite, Joshuas mamma.

Själv har hon inte haft några tankar på att överge Joshua. Hon beskriver sin kärlek till honom, hur lycklig hon är, och hur hon vill kämpa för att han ska få ett bra liv. Hon inser att han kan komma att stöta på problem, men säger att han i övrigt är en frisk, nyfiken, envis och smart pojke, och alltid vänlig mot dem som behandlar honom bra. Här på sjukhuset charmar han alla som kommer i hans närhet.

Fidelite, som bor hemma hos sina föräldrar, berättar att många i byn behandlar henne och Joshua väl, men att det finns de som kommer på besök i hemmet av ren och skär nyfikenhet och för att öppet håna familjen.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Françoise Mukagaju, ST-läkare i Kigali, observerar och assisterar vår svenske plastikkirurg Patrik Boivie under en av utbildningsveckans operationer på universitetssjukhuset i Rwandas huvudstad. Fokus för veckan låg på spaltkirurgi, Patrik Boivies specialitet, men flera andra typer av skador som kräver rekonstruktiv kirurgi togs också om hand, varav Joshua var en av patienterna som fick en operation.

Foto: Jörgen Hildebrandt

När Marthe, några månader efter att hon upptäckt hålet i sin babys gom, via radion fick höra talas om Operation Smile tändes ett hopp om att lilla Promesse skulle slippa gå igenom samma trauma som hon själv gjort, och i stället få möjlighet att leva ett lyckligt liv, som en bland alla andra.

Och här, på sjukhuset i Kigali, ser hennes förhoppningar ut att kunna bli verklighet. Efter en omfattande hälsoundersökning fick Promesse klartecken för en operation för det som visade sig vara en gomspalt. Men, så hände något oväntat – något som Marthe aldrig för sitt liv hade kunnat drömma om. Under hälsokontrollen förstod Françoise, den kvinnliga ST-läkaren, att även mamma Marthe led av gomspalt, bara det att hon under sina 38 år i livet aldrig fått den diagnostiserad.

Marthe hade aldrig förstått att orsaken till hennes orena tal och till att mat kom ut genom näsan berott på att hon led av gomspalt. Hon hade känt med tungan att hon hade ett hål bak i gommen, men inte vetat om det kanske skulle vara så. Nu fick också Marthe gå igenom vår obligatoriska hälsokontroll – och bedömdes även hon som frisk nog för att få en operation. Så kom det sig att Marthe, dagen efter att hennes lilla dotter fått sin gomspalt reparerad, själv fick lägga sig på britsen inne i operationssalen.

– Jag ser fram emot att slippa att maten kommer ut genom näsan. Att få en operation kommer att ge mig en helt ny känsla av självrespekt. Men allra gladast är jag för att Promesse nu inte kommer att tvingas gå igenom vad jag har gått igenom.

Foto: Jörgen Hildebrandt

– Jag är otroligt lycklig; det är svårt att beskriva det med ord, säger Jean, Valentines pappa. Nu ser jag fram emot att komma hem.

Morgonen efter operationen studerar han sin dotters fina läpp och nya leende, och han beskriver – med många ord – hur han nu ser att hon har fått ett nytt liv, en chans till en lyckligare och ljusare framtid.

Valentine själv är på gott humör och med tunn röst sjunger hon för oss, en sång om att ”alla barn är vackra”. Hon förklarar hur det känns, hur tankarna går efter operationen; hur hon nu hoppas få egna vänner och att alla ska vara snälla mot henne. Och så lägger hon till:

– Jag vill börja skolan med en gång.

Foto: Jörgen Hildebrandt

– Jag räknar ner tiden nu, tills jag får träffa min lille pojke igen, säger Fidelite, som väntar utanför uppvaket.

På morgonen, inför operationen, berättade Fidelite att hon kände sig trygg med att lämna Joshua i läkarnas händer. Hon sa också att hon är övertygad om att operationen kommer att förändra hans liv. Nu, när det äntligen är dags att få träffa honom igen, är det ändå en märkbart lättad Fidelite som skyndar in till Joshua, lyckligt leende och ivrig att få hålla om sin son igen.

#postkodeffekten #svenskapostkodlotteriet

Nästa nyhet

Nyhet

Sven-Eric vill sprida glädje med sina målningar

Sven-Eric Svensson i Lindome har målat i hela sitt liv. Under pandemin blev livet torftigt – och målandet hans räddning. Penslarna gick varma så till den grad att han fått ihop material till två utställningar, där intäkterna har gått till Operation Smile!

Läs mer Sverige 2021-11-19

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.