Nyhet Sverige 2021-11-19

Sven-Eric vill sprida glädje med sina målningar

Sven-Eric Svensson i Lindome har målat i hela sitt liv; mestadels i olja, men numera också i akvarell. På äldreboendet Brogården, där Sven-Eric bor med sin fru, blev livet torftigt när de vardagliga aktiviteterna och besöken stoppades under pandemin. Målandet blev hans räddning – och han har varit produktiv så till den grad att han fått ihop material till två utställningar, där alla intäkter från försäljningen har skänkts till Operation Smile.

Sven-Eric, som hunnit uppnå den aktningsvärda åldern av 85 år, har arbetat som både fotograf och arkitekt och konstintresset har alltid varit en del av hans liv. I 19 år var han ordförande i Skanskas konstförening. Nu när arbetslivet är ett avslutat kapitel kan Sven-Eric låta kreativiteten ta större plats i livet.

– Jag har alltid målat. Väggarna i vår villa var täckta av mina alster, berättar Sven-Eric.

Innan han flyttade till Brogården var det olja som gällde, men när en granne på äldreboendet höll en kurs i akvarellmålning fick Sven-Eric blodad tand.

Mer tid över att skapa
Våren 2020 när pandemin bröt ut fick barn, barnbarn och barnbarnsbarn lov att hålla sig borta. Lyckligtvis kunde de hålla kontakten via mobil och dator, men det blev aldrig detsamma som de riktiga besöken. Dagarna blev långa och Sven-Eric kände sig väldigt understimulerad. 

Dock gav pandemin mer tid att skapa och när Sven-Eric målat 40 bilder kom han att tänka på Operation Smile. Han hade fått reklamutskick med posten och läst om barn som fått en kostnadsfri operation, och han insåg vidden av behovet av hjälp i världen. Sven-Eric bestämde sig för att ordna en utställning på äldreboendet till förmån för Operation Smile. 

Hoppas inspirera andra
Försäljningen av bladen, som bara kostar 20 kronor styck när Sven-Eric säljer dem på äldreboendet – annars lite mer – har gått som smort. Det är framför allt grannarna och deras anhöriga som har köpt, men även representanter från olika kyrkor som varit på besök.

–  En granne hade redan fullt på väggarna, men skänkte 200 kronor, berättar Sven-Eric, som till den senaste utställningen hade målat inte mindre än 120 bilder, varav hälften snabbt såldes.

I dag är Sven-Eric och hans fru vaccinerade mot covid-19 och kan äntligen träffa familjen igen, men målandet fortsätter. Och vem vet – kanske blir det fler utställningar på Brogården? Oavsett så hoppas Sven-Eric att hans initiativ ska inspirera andra att göra någon liknande insamling. Han har uppskattat känslan av att sprida glädje – både bland grannarna och hos barn i världen som är i desperat behov av en operation, och som nu kan få en helt ny chans i livet. 

Nästa nyhet

Nyhet

Dags mamma testamenterade till Operation Smile: ”Hon vurmade för de små och utsatta”

– När vår mamma berättade om sitt testamente och att hon ville skänka en stor summa pengar till Operation Smile blev vi syskon inte det minsta förvånade. Vi tyckte att det var en fin tanke och gest.

Läs mer Sverige 2021-11-09

Nyhetsbrev

Var först med att få nyheter, uppdateringar och hjärtvärmande berättelser från fältet. Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.